Всеки нов хибрид царевица на „Пионер“ добавя поне 1,5% по-висок добив

Р0023 и Р9903 са най-добрите предложения в средата на 400 по ФАО

публикаЕкспертите на „Пионер Семена България“ се срещнаха в Пловдив с повече от 300 зърнопроизводители от Южна България, за да представят портфолиото на компанията, новостите за сезон 2018 и да акцентират върху някои основни изисквания при отглеждане на културите.

През септември, 2017 г., сливането на Dow Chemical, DuPont и Pioneer приключи. Скоро се очаква да стане ясно името на новата земеделска компания. В нея ще бъдат обединени семената на Pioneer и Dow и препаратите за растителна защита на Dow и DuPont. Чрез комбинирането на допълващите се изследователски програми на DuPont Pioneer, DuPont Crop Protection и Dow AgroSciences, новата земеделска компания ще даде ефикасни решения на най-сложните предизвикателства на производителите с по-голям набор от иновативни продукти. В новата фирма се очаква да работят около 22 хиляди специалисти и ще бъде регистрирана в над 130 държави.

Освен с предстоящите промени в организацията на фирмата, зърнопроизводителите имаха възможност да се запознаят и с новостите при предлаганите от фирмата продукти за предстоящия сеитбен сезон.

Портфолиото на Пионер при царевицата е най-богато и разнообразно на българския пазар, изключително балансирано между конвенционални и Optimum® AQUAmax® хибриди в групите от 200 до 700 по ФАО, с доказани качества – високи и стабилни добиви при оптимални и при условия на недостиг на влага.

Иван КостадиновНовите предложения са с още по-висок потенциал за добив и устойчивост на различни рискови фактори. Иван Костадинов, продуктов мениджър,  даде пример с новото попълнение в продуктовата листа – Р0937. Хибрид, добре познат на американските фермери. Две последователни години той печели съревнованието на Националната Асоциация на зърнопроизводителите в САЩ за най-висок добив. През 2017 г. полученият резултат от него е 3010 кг/дка. Очакванията са този хибрид да даде високи добиви и на нашите  полета при прилагане на оптимална агротехника и балансирано торене. Сред предимствата му са здраво стъбло, толерантност на стъблено и кореново полягане, бързо отдаване на влагата от зърното при физиологична зрелост. Предназначен е за максимален добив, особено при поливни условия.

Акцент беше поставен върху хибридите от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия: P0023, P0216, P9241, които са водещи, P9903 в средноранната група, показал много добри резултати през миналата година. Хибридите от тази продуктова линия са създадени с цел свеждане до минимум риска при отглеждането на културата както при недостиг на вода, така и при оптимални условия. Благодарение на заложения в тях генетичен потенциал, те осигуряват максимална продуктивност от всяко поле.

Новостите за сезон 2018 тодина са няколко. В ранната група ФАО 340 това е хибридът Р9363. Има много добре развита коренова система и толерантност на високи температури и засушаване, което е предпоставка за сигурен и стабилен добив.

В група 390 по ФАО новото предложение е Р9415 Optimum® AQUAmax® хибрид, който се характеризира с толерантност на високи температури по време на цъфтеж и  стресовите условия и гарантира високи и стабилни резултати, поради генетичния си потенциал за добив.

Новото попълнение в група 400-440  е Р0312, който показа отлични резултати при изпитванията в полеви условия. Хибридът превишава по добив с 10-15% всички по-стари хибриди от портфолиото на Пионер.

За биогаз, силажи и за зърно е предназначен хибрид от късната група 660 по ФАО – Р1535. Той е добре адаптиран за българските условия, понася много добре високи температури и при оптимален воден режим дава много добри добиви от зърно при сравнително ниска влага, а качеството на силажа, като съотношение стъбло и листна маса може да задоволи и най-капризните изисквания.

За правилното разпределение на риска производителите на царевица могат да използват Р0412, Р1535 и Р9241, както и Р1063, който е нов хибрид, строго сегментиран за производство на силаж при оптимални и стресови условия.

Гост лектори, с полезни за производителите проучвания и съвети, бяха преподаватели от Аграрния университет в Пловдив. Проф. Андон Василев привлече вниманието на аудиторията с лекция на тема „Минерални нарушения при царевицата:причини, диагностика и възможности за преодоляване.“

Прочети още: Слънчогледовите хибриди на Пионер са с равна или по-висока масленост от останалите на пазара

 

Leave a Comment