Започна процедура по включването на нови 62 ракетни площадки против градушки

Ако спешно не бъде променено Постановление №44, включването на новите площадки ще бъде отложено за догодина, което ще компрометира тазгодишната градозащита
Полигонът край с. Поповица, Пловдивско

Полигонът край с. Поповица, Пловдивско

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов предлага промяна на Постановление №44/2010 г. на МС, което определя зоните на въздушното пространство, в които се ограничана въздухоплаването. Министърът има намерение селскостопанската територията, която се защитава от градушки, да бъде разширена още тази година, а това минава през промяна на постановлението.

В мотивите си към премиера министър Порожанов посочва, че съгласно стратегията за противоградова защита предстои да бъдат пуснати от тази година нови 62 ракетни площадки. От догодина пък стратегията предвижва и включването на самолетния способ в борбата против градушки.

„Към момента противоградовата защита се извършва само по ракетния способ. За осъществяване на първия етап от разширяването се предвижда въвеждане в действие на нови 62 ракетни площадки и промяна на местоположението на една. Всяка площадка представлява опасна зона във въздушното пространство на Република България“, се казва в мотивите на министъра.

Действащите към момента площадки са с точно определени географски координати, които са подробно описани в Постановление № 44. До момента за въвеждане в експлоатация на новите 62 площадки са извършени всички необходими действия по предоставяне на права на управление и са определени точните им координати. За да бъдат въведени в действие през активния сезон по градозащита, е необходимо тези координати да бъдат включени в списъка на чл. 3, ал. 1 от Постановление № 44 на Министерски съвет от 2010 г., пише в мотивите Румен Порожанов.

Министърът настоява промяната на норматива да бъде извършена в максимално кратки срокове, тъй като след влизане в сила на тези изменения, те трябва да бъдат вписани в ежегодния бюлетин Aeronautical Information Publication (AIP), издаван от Международната организация за гражданска авиация, който се публикува през месец март всяка година, за да влезе в сила от месец юни на съответната година.

В случай че новите площадки за противоградова защита не бъдат включени в бюлетина AIP, те няма да бъдат въведени в експлоатация през 2018 г., а това от своя страна ще доведе до компрометиране на противоградовата защита, предупреждава Румен Порожанов.

 

Leave a Comment