Депутатите ще се произнесат по ветото на президента върху Закона за посевния и посадъчен материал

veliko-narodno-sabranieДнес в Държавен вестник е обнародван Указ 25 на президента Румен Радев, с който той налага вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал, приет от Народното събрание на 24 януари 2018 г. Предстои второ разглеждане на закона в пленарна зала.

Румен Радев върна за ново обсъждане закона, тъй като не е съгласен с част от преходните и заключителните разпоредби в него, които изменят Закона за опазване на земеделските земи, свързани с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи.

Президентът посочва в мотивите си, че съгласно Конституцията земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото. Земята е източник и основа за всички други блага и има ограничена площ … Предвид тази ценност на земята като благо от най-висш порядък за цялото общество в чл. 21, ал. 2 от Конституцията се прогласява принципът за използването на обработваемата земя само за земеделски цели, като промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда. „Този закон трябва да остане в конституционно очертаната рамка и да допуска по изключение и при доказана нужда промяната на предназначението на земеделската земя.“

Очаква се управляващата коалиция да отхвърли ветото на президента и да потвърди правото на собствениците на земеделски земи, които през последните години са били със сменено предназначение, да бъде разрешено да поискат препотвърждане на получените разрешения.

Става дума за 13 800 заявления за промяна на предназначението на ниви край София, Пловдив, Бургас и Варна, съобщава в. „Сега“. Близо 1800 от тях са в района на Черноморското крайбрежие – зона от 2 км, граничеща с плажовете.

Leave a Comment