Върнаха от границата кучета и котки напът към осиновители в ЕС

13669572_1180624591988046_1026100280494596648_nВетеринарните власти спряха на българската граница автомобили, натоварени с кучета и котки, които е трябвало да бъдат осиновени в държави от ЕС. Причината за връщането на част от домашните любимци е в липсата на регистрации и други документи.

При проверката на автомобилите, извършена от служители на Българската агенция по безопасност на храните, е установено, че едното превозно средство е било натоварено с 34 кучета, като само 19 от тях са преминали предварителен ветеринарномедицински преглед с гаранция за здравно състояние на животните и издаден ветеринарно-санитарен сертификат съгласно изискванията на Директива 92/65/ЕИО. Останалите 15 кучета не са придружени с ветеринарно-санитарен сертификат и липсва гаранция за здравното състояние на животните.

При проверка в обекта, от който произхождат кучетата, няма представени документи за собственост на животните.

Второто превозно средство е било натоварено с 30 домашни любимци (кучета и котки), отглеждани и идващи от частни домове на български граждани, и от приюти в различни населени места на страната (София град, София област, Несебър, Варна, Хасково) и пътуващи до Германия. В рамките на проверката е установено, че животните нямат или е направена, но не в срок, регистрация в националната база данни Вет ИС на БАБХ, както и че 99 % от животните не са собственост на лицата (германски граждани „осиновители“), съгласно декларациите, придружаващи животните, а са все още собственост на приюти или частни лица (български граждани) с адрес в България.

Данните по паспортите и декларациите не кореспондират с данните в националната база данни Вет ИС на БАБХ, която отразява и гарантира произхода и здравния статус на животните.

От БАБХ не са допуснали автомобилите да продължат пътуването си до крайното местоназначение поради установени нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Регламент (ЕС) № 576/2013 от 12 юни 2013 година относно движението с нетърговска цел на домашни любимци.

Движение на домашни любимци (кучета и котки) с цел осиновяване в рамките на ЕС се извърша при спазване на строги правила, гарантиращи здравеопазването и хуманното отношение към животните съгласно националното и европейското законодателство (необходими документи се издават съгласно Регламент (ЕС) № 576/2013 и Директива 92/65/ЕИО).

 

 

Leave a Comment