На борсата ще излязат множество производители на ток, в това число и от ВЕИ

сондаж за газНа националната енергийна борса ще излязат множество производители на електроенергия, в това число и ВЕИ с мощност над 5 мегавата. Това съобщи днес шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, който взе участие в среща между работодателските организации и вицепремиера Томислав Дончев. Шансът повече малки производители да получат достъп до борсата ще бъде получен чрез промени на Закона за енергетиката до 28 февруари, съобщи БНР.

Засега бизнесът няма да продължи да настоява за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, стана ясно след срещата.

„Тези, които предлагат енергия (на борсата – б.р.) са трима, а след законовите промени ще станат 300“, заяви Делян Добрев. „Като количество енергията няма да се удвои, защото в момента 50% от произведената енергия е на свободния пазар, но ще има едни допълнителни продавачи, допълнителни количества. Всички топлофикации, когенератори, ВЕИ производители над 5 мегавата на този етап пилотно ще бъдат извадени на свободния пазар с договори за разлика“, каза Добрев.

Leave a Comment