Роден е ковачът Джон Диър

Девизът на прочутия производител на земеделска техника бил: Никога не поставям името си на продукт, който не е най-доброто, което мога да дам!

Джон ДиърНай-мощната в света компания за земеделска техника John Deere е създадена от американеца Джон Диър, който подхванал славната си бизнес биография, подковавайки коне. Въпреки че от смъртта му досега са изминали 132 години (1886 г.), създадената от него фирма продължава да носи с гордост името на основателя си.

Джон Диър е роден на 7 февруари 1804 г. в щата Върмънт, където, след като завършил обикновено училище, изкарал 4-годишен курс за ковачи. На 21 г. започва работа като помощник-ковач в малък цех, където изработвали вили и лопати. Но започнала голямата депресия и земеделците масово емигрирали в западните щати. Натам потеглил да си търси работа и късмет и Джон. В багажа си носел само инструменти и малко спестени пари. След няколкоседмично пътуване пристигнал в малък град в щата Илинойс, основан от преселници от Върмънт. За негова радост хората имали спешна нужда от ковач и Джон отворил ковачница само два дни след като пристигнал.

Отначало работата му била да подковава коне и едър рогат добитък, както и да ремонтира плугове и друга земеделска техника. Фермерите му се оплакали, че като обработват меката почва на прерията, тя налепва по плуговете и те трябва да спират на няколко метра, за да ги почистват. За разлика от конкурентите си, Джон Диър се замислил над проблема им и се заел да го реши. Ковачът се сетил, че правилната форма на металната част на плуга, наречена „лeмеж“, трябва да е извита, така че обръщаната от плуга почва да почиства полепналата пръст. Така през 1837 г. той създал стоманения самопочистващ се плуг с уникална конструкция, който преминал полеви изпитания.

Този плуг става и първата селскостопанска техника, изработена по поръчка на клиентите. Той преодпределил и възхода на малката фирма от западните щати.

Джон произвеждал годишно по 1000 плуга по поръчка, следвайки девиза си: „Никога не поставям името си на продукт, който не е най-доброто, което мога да дам“. По-късно негов партньор изразил недоволство от непрекъснатите модификации на плуговете от страна на Джон, съмнявайки се, че фермерите ще пожелаят да ги сменят толкова често. Отговорът на Диър бил: „Фермерите не са длъжни да купуват плуговете, които правим. Но ако ги произведе някой друг преди нас, то ние ще загубим бизнеса.“

През 1868 г. Джон Диър регистрирал предприятието си като корпорация и прехвърлил машини Джон Диърбизнеса на сина си Чарлз. Самият той се заел с политическа и обществена дейност. Няколко години е бил президент на Националната банка на Моулийн, после директор на обществената библиотека в града и член на църковното настоятелство на Първата независима църква в Моулийн. Бил е избран и за кмет на града и като такъв подобрил инфраструктурата и благоденствието на хората. При неговото управление за първи път светва улично осветление, прокарана е водопроводна мрежа (вкл. противопожарни кранове), канализация, възстановени са тротоарите и е закупен терен от 83 акра земя (срещу 15 000 долара) за създаването на градски парк. Джон Диър не се кандидатира за втори мандат поради влошено здравословно състояние (гръдни болки и дизентерия).

Умира на 17 май 1886 г., но основаната от него компания продължила напред, управлявана чудесно от неговите внуци и превръщайки се постепенно в най-големия производител на селскостопанска и друга механизация в света.

Днес годишните обороти на компанията са над 2 млрд. долара, а във фирмата работят над 52 000 служители в САЩ и по света.

 

Leave a Comment