Базар на пчелен мед в Пловдив в чест на Свети Харалампий

базар на пчелен мед в Пловдив 1Базар на пчелен мед и пчелни продукти организира дружество „Акация 1899“ – Пловдив, по повод празника на патрона на пчеларите Свети Харалампий. Тази година Църквата измества деня на светията на 9 февруари, тъй като на 10-ти е Задушница. От дружеството обаче са решили по традиция да отбележат празника на 10 февруари, разказа председателят Николай Гайдов.

Базарът ще само в събота в Дома на техниката на ул. „Гладстон“ №1. Той ще бъде открит в 11 часа с благославяне на меда. Ще има поздравителен концерт и лекция от д-р Пламен Енчев  „Ползата от пчелните продукти и тяхната адекватна консумация“.

Посетителите ще могат да си закупят различни пчелни лакомства и лекове, директно от производителите.

„Засега зимата е топла и благоприятна за пчелите“, коментира състоянието на пчелните семейства Николай Гайдов. „Въпреки всички положителни знаци за пчеларската 2018 г., колегите забелязват интересен факт: пчелните семейства все още не са заложили пило. Защо е така, можем само да предполагаме. Пчелите се развиват по свои закони, те се нагласят според климата и природата, и явно имат добра причина за поведението си“, сигурен е председателят.

Към този момент смъртност при пчелните семейства е установена в малък брой стопанства. Резултатът от лабораторни изследвания показал, че причината е в два вируса, които се пренасят чрез акара. Единият предизвиква безкрилие, а другият – болестта на черния маточник. „Това се е случило в пчелини, където колегите или не са третирали срещу акара навреме, или са го направили неправилно“, коментира Николай Гайдов.

Той все още не може да обобщи дали смъртността при семействата ще се ограничи с досегашните инциденти, тъй като най-опасният период за пчелите е през март-април, ако настъпи продължително застудяване. Пчеларите се надяват земята да натрупа достатъчно влага през зимата и пролетта, и природата да избухне в цъфтеж, когато се затопли.

Leave a Comment