Храни за удоволствие + здраве на „Фудтех“ и „Агра“ 2018 в Пловдив

Фудтех 2017Модерни варианти на любими храни и напитки с малко калории и без глутен ще бъдат показани на изложбата „Фудтех“ в Пловдив. Новите разработки ще са сред акцентите на изложенията „Фудтех“ и „Агра“ 2018 г. от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.

Макарони и пасти, от които е премахнато всичко вредно – глутен, ГМО, трансмазнини, са сред изненадите на Международната изложба за хранителната индустрия  „Фудтех 2018“. Те са направени от царевица, вирееща в  екологично чисти райони в Аржентина. В натурална почва са пораснали и българските трюфели, които са суровина за изискани продукти и вече заемат сериозни позиции на световния пазар.

На изложбата ще бъдат презентирани лешников и фъстъчен крем с високо съдържание на ядки плюс екстракт от розмарин и зелен чай, показващи, че и сладкишите може да са здравословни. Ново поколение био енергийни напитки съчетава  растения с доказани  благотворни качества (зелен чай, джинджифил, мента, лайм)  и семена от чия. Ще има студено пресовани сокове от ябълка и от арония, като плодовете са отгледани без химикали.

В борбата срещу наднорменото тегло помага и иновативен български продукт, спечелил награди във Франция, САЩ, Китай, Русия. Хранителната добавка, създадена от проф. д-р Димитър Памуков,  е изцяло натурална, топи мазнините и целулита, има детокс ефект.

Веднага след откриването на „Фудтех 2018“  ще се състои дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета“, организиран от Националния омбудсман, министерствата на здравеопазването и на образованието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Иновативни разработки за здравословно хранене ще представят и научни институти в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“. Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ  за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.

Дебют правят и два продукта на  Институт за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци,  обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Още вкусни и полезни допълнение към диетичното меню може да се намерят сред екопродуктите, които ще бъдат демонстрирани във „Фудтех“ и в Специализираната изложба „БиоАгра“.  Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия“.

 

 

Leave a Comment