Менда Стоянова: Сивият сектор е най-голям в селското стопанство и търговията

Менда СтояноваСивият сектор е с най-голям дял в търговията и в селското стопанство, заяви тази сутрин пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Принципно, най-малко данъци се плащат там, където има директни продажби, обобщи тя.

Според депутата, сивият дял не може да бъде фиксиран като процент от икономиката, той е в сферата на предположенията и политическите изказвания. Факт е обаче, че той намалява заради законовите промени. Менда Стоянова посочи, че контролът на държавата е ефективна мярка срещу по-ниското плащане на данъци, но по-сериозно намаление на сивата икономика би се получило при увеличаване на жизнения стандарт на населението. Това е свързано с вдигане на цените на стоките и услугите, което ще позволи на работодателите да повишат заплатите и да заплащат дължимите данъци и осигуровки върху реални трудови възнаграждения.

Менда Стоянова посочи още, че Бюджет 2017 е приключил с излишък от 350 млн. лв. при планиран дефицит, което трябва да се анализира. Според нея излишъкът се дължи на неизпълнени инвестиционни разходи. През 2017 не тръгнаха големите проекти заради обжалване на обществени поръчки. Забави се усвояването на европейските фондове. „Това не е добре“, коментира депутатът, но добави, че тази година нещата ще се променят. По традиция България ще започне да усвоява по-активно евросредствата към края на програмния период, както се случи и през миналия, смята тя.

 

Leave a Comment