МЗХГ представя проектозакон за превенция и борба с природни бедствия на форума на АЗПБ

BASF

Царевица след градушкаПо време на Шестата Национална среща на земеделските производители в България 2018 Министерството на земеделието, храните и горите ще представи проектозакон за превенция и борба с природни бедствия. Това е една от темите на форума, който Асоциацията на земеделските производители в България организира в периода 14-15 февруари т.г. Шестата среща ще се проведе по традиция в курорта „Златни пясъци“.  До момента своето присъствие на форума са заявили над 500 земеделски производители, които ще имат възможност да наблюдават дискусии и презентации по най-актуалните проблеми в българското и европейско земеделие.

Организаторите на събитието ще съберат отново на едно място ръководството на МЗХГ, ДФЗ и парламентарната Комисия по земеделие, ръководители от европейските институции, колеги от неправителствените организации, търговски партньори и представители на агробизнеса и академичните среди.

Официалното начало на проявата ще бъде дадено от министър Румен Порожанов на 14-ти февруари от 14:00 часа.

Организаторите от АЗПБ са подготвили интересна и богата програма, в която е включена и темата „Визия и политика на МЗХГ за поливното земеделие“.

Специално за форума, който поставя специален акцент върху дискусията за Общата селскостопанска политика след 2020 година, ще пристигнат Чеслав Адам Шекерски, председател на Комисията по земеделие към Европейския парламент и Михаил Думитру – заместник-директор на Генерална дирекция АГРИ към ЕК. В дебата ще се включат министър Румен Порожанов, Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие, Живко Живков, изпълнителен директор на ДФЗ и председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

„На нашия форум очакваме да бъдат изпратени послания не само към българските земеделски производители, но и към европейските фермери. Именно по време на българското председателство ще се отвори дебатът за Общата селскостопанска политика след 2020 г.“, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

Очаква се активен дебат по актуални теми като стратегията на МЗХГ за поземлените отношения, наредбите за изкуствено създадените условия, новата Наредба за изплащане на субсидиите и санкциите и новата система за кандидатстване ИСУН.

Други основни акценти на агроконференцията ще са таваните на плащане, изравняването на субсидиите между стари и нови страни членки на ЕС, разширяване обхвата на обвързаната подкрепа, новата „зелена архитектура“ и промяна в определението за активен фермер.

Leave a Comment