Днес е празникът на пчеларите – Св. Харалампий, утре Задушница

свети Харалампий Днес е зимният празник на пчеларите, който се чества в деня на свети Харалампий. По правило той се отбелязва на 10 февруари, но когато денят съвпада със Задушница преди Месни заговезни, Църквата почита светията на предишния ден. Пчеларите от пловдивското дружество „Акация 1899“ обаче ще празнуват Св. Харалампий утре в Дома на техниката с откриването на базар, на който ще изложат пчелен мед и пчелни продукти от 11 часа.

Днес е празник и на меда, за който се счита, че след благословение в църква, добива още

По традиция дружество "Акация 1899" празнува светеца в Дома на техниката

По традиция дружество „Акация 1899“ празнува светеца в Дома на техниката
Архивна снимка на Агро Пловдив

по-голяма сила и свойства да лекува различни заболявания. Летният празник на пчеларите е в деня на другия покровител – свети Прокопий, на 8 юли.

Свети Харалампий е живял през втори век в град Магнезия (Тесалия). Като епископ той е достигнал над 100-годишна възраст. Починал е, защото сам е решил да напусне живота. Това се е случило след като войниците на Септимий Север го пленили за това, че е проповядвал християнството.

Властниците изправили стареца пред съда. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Това се случило през 198 г.

На днешния ден обичаите препоръчват да се вкуси питка, намазана с мед, за който е четена специална църковна служба.

Leave a Comment