Атанас Добрев: Тази година по ПРСР ще се разпределят над 830 млн. лв.

Заместник-министърът се срещна със земеделци от област Ловеч и отговори на въпросите им

Атанас Добрев, среща в ЛовечПрез 2018 г. предстои прием на заявления по 13 инвестиционни и 5 компенсаторни мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с индикативен бюджет 425 млн. евро (831,3 млн. лв.). Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев  по време на среща със земеделски производители в Ловеч. Той допълни, че след изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители правилата за прилагане на инвестиционните мерки от Програмата ще се уреждат с насоки за кандидатстване и изпълнение. Подаването на проектните предложения ще се извършва от кандидатите електронно чрез  Интегрираната система за управление и контрол /ИСУН/ с електронен формуляр за кандидатстване и квалифициран електронен подпис.

Заместник-министърът запозна присъстващите с приоритетите на България в областта на земеделието по време на председателството на  Съвета на Европейския съюз. По думите му основни акценти са модернизирането и опростяването на Общата селскостопанска политика /ОСП/ след 2020 г. и бюджетът за сектора в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка. Ще бъде обърнато внимание на ветеринарната и фитосанитарната област, както и на рибарството и горското стопанство.

„Директните плащания са съществен елемент от ОСП, който е доказал своята ефективност и трябва да продължи да се прилага. Този вид подкрепа допринася за стабилизиране на доходите на земеделските стопани и продължаването й след 2020 г. ще бъде допълнителна гаранция за постигане на гъвкав, конкурентен и устойчив селскостопански сектор в ЕС“, каза още заместник-министър Добрев. Той обясни и предстоящите законодателни изменения, отнасящи се за схемите за директни плащания на площ.

По време на срещата бяха обсъдени и поземлените отношения – служебни разпределения и доброволни споразумения, договори за наеми и аренда, разпределение на земи  от Общинския поземлен фонд и Държавния поземлен фонд, както и информационната система ИСУН.

Leave a Comment