Днес е Месни заговезни, Великденските пости започват след идната неделя

trapezaДнес е Месни заговезни – неделята, в която се хапва за последно месо преди Великден. Празникът, отбелязан в църковния календар като Неделя месопустна, е винаги осем седмици преди Възкресение Христово и винаги в неделя. На този ден по традиция младите семейства посещават тъста и тъщата, както и кръстника на булката. Като дар им се носи варена кокошка, питка, вино и торта.

Народният ритуал свързва Неделя месопустна с приготвянето на различни блюда с месо – варена кокошка, свинско с кисело зеле, сарми с месо, баница с мас или краве масло и извара, баница с месо.

Седмицата след Месни заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло – всякакви млечни продукти и яйца. След Сирни заговезни официално започва Великия пост преди Великден. С него християните пречистват тялото и душата си.

Великден 2018 г. се пада на 12 април. От 23 февруари до възкресение тези, които прилагат постите, имат само два дни, в които могат да си хапнат риба – на благовещение и на Цветница. Първият празник ще го отбележим на 25 март, а Цветница е в неделята преди Великден – на 1 април.

Leave a Comment