Учителю, научете моя малък син да не следва тълпата

Ейбрахам Линкълн12 февруари е рождена дата на гениални личности – Стефан Стамболов, Чарлз Дарвин, Ейбрахам Линкълн, Елена Рьорих, а защо да не споменем и вратаря от звездните футболни години на националния ни отбор – Боби Михайлов .

16-ият президент на САЩ Ейбрахам Линкълн е вторият най-уважаван американски водач след Дж. Вашингтон. Роден през 1809 г. в дървена колиба, с честни, но слабо образовани родители, Линкълн проявява качества, които го правят лидер на страната. Адвокат по образование, но също така и дълбоко човеколюбив, той се обявява против робството и това става причина за избухване на Гражданската война в САЩ. Линкъл става президент на Републиканската партия, когато е на 51 години – на 6 ноември 1860 г. Именно в неговия мандат Денят на благодарността е обявен за национален празник. Той създава Департамента на земеделието в САЩ, съживява националното банкиране и банки и приема Западна Вирджиния и Невада за щати. Линкълн насърчава усилията за експанзия в Северна Америка на белите заселници като подписва Закона за участъците земя през 1862 г. Най-известен е обаче с подписването на Прокламацията за освобождение, с която поставя край на робството в САЩ по време на войната.

През 1864 г. встъпва във втория си президентски мандат.

Планината РъшморНа 15 април 1865 г. е убит в театъра, докато гледа музикална комедия. Застрелян е в главата от човек на южните щати по време на най-смешния момент на представлението. Днес той почива в 54-метрова гробница, изградена още през 1874 година. Неговият образ е изсечен и в планината Ръшмор в Южна Дакота редом с тези на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Теодор Рузвелт. 

Сред многото авторски документи, написани лично от него, е и писмото, което Линкълн изпраща до учителя на един от четиримата си сина.

Уважаеми Учителю,

Синът ми ще трябва да научи, че всички хора не са равни, че всички хора не са предани. Но научете го също, че на всеки подлец съответства герой; че на всеки егоистичен политик съответства отдаден лидер. Научете го, че на всеки враг съответства приятел.
Ще отнеме време, знам; но научите го, ако можете, че спечеленият долар е много по-ценен от пет намерени.
Научете го да може да губи и също да се радва да побеждава.
Дръжте го далеч от завистта, ако можете.
Научете го на тайната на тихия смях. Оставете го да научи рано, че побойниците са най-лесните за справяне.
Научете го, ако можете,  на магията на книгите… но дайте му също тихи минути да размишлява върху вечната мистерия на птиците в небето, пчелите на слънце и цветята на по склона на зелен хълм.
В училище го научете, че много по-почтено е да се провалиш, отколкото да мамиш.
Научете го да има вяра в собствените си идеи, дори и когато всеки му казва, че са грешни.
Научете го да бъде внимателен с внимателните хора и твърд с твърдите.
Опитайте се да дадете на сина ми силата да не следва тълпата, когато всички приемат модерната позиция.
Научете го да слуша всички хора, но научете го също да пресява всичко, което чува през ситото на истината и да взема само доброто, което преминава.
Научете го, ако можете, как да се смее, когато е тъжен. Научете го, че няма срам в сълзите. Научете го да се присмива на циниците и да бъде предпазлив с прекалената приветливост.
Научете го да продаде своите мускули и ум на тези, които дават най-много; но никога да не слага етикет с цена на сърцето и душата си.
Научете го как да заглушава ушите си, за да не чува крещящата тълпа… и как да отстоява и да се бори, ако мисли, че е прав.
Отнасяйте се с него внимателно;  но не го прегръщайте, защото само изпитанието на огъня произвежда качествена стомана.
Оставете го да има куража да бъде нетърпелив, оставете го да има търпението да бъде смел. Научете го винаги да има величествена вяра в себе си, защото тогава той винаги ще има величествена вяра в човечеството.
Това е огромно поръчение; но вижте какво можете да направите. Той е толкова добро малко момче, моят син.
Ейбрахам Линкълн

Leave a Comment