ВетИС ще заработи от 15 февруари, пробите мляко масово се вземат от мандри

Към 7 февруари обучените пробовземачи са 668

доилна залаИнтергираната информационна система на Агенцията по храните – ВетИС, в която трябва да се отразяват резултатите от пробите за кравето мляко, ще заработи на 15 февруари. Дотогава ще бъдат отстранени техническите проблеми и ще се изградят GPS връзките, съобщи Юлия Манджарова, която ръководи производството на млечни продукти във фирма „Маджаров“. Млекопреработвателното предприятия в област Пловдив разполага с четирима обучени пробовземачи. Те ще отменят животновъдите в задължението два пъти в месеца да вземат проби от суровото мляко и да качват резултатите в контролиращата система на агенцията. Четиримата служители на „Маджаров“ са изпълнили всички изисквания за работа с ВетИС, имат и пароли за достъп.

Масовата уговорка между животновъди и мандри е таксите за лабораторни анализи на кравето мляко да се плащат 50 на 50. Тоест, едната проба се поема от млекопреработвателя, другата – от животновъда, поясни Юлия Маджарова.

По данни на БАБХ, към 7 февруари обучените да вземат млечни проби по специални правила са 668 на брой, като последните са получили удостоверенията си на 21 януари тази година.

Въпреки че доста от животновъдите завършиха курсовете за вземане на проба за целите на самоконтрола, вариантът  служители на мандрите да се ангажират с тази процедура, е масово предпочитан. „Имам удостоверение за пробовземач, но от мандрата, която изкупува нашето мляко, предложиха те да се занимават с това и аз приех. Уговорката ни с изкупвача (друг млекопреработвател – б.р.) е той да заплаща едната от двете проби месечно“, обясни Светла Манева, която има образцова ферма край Пловдив.

 

Leave a Comment


осем + 6 =