Млекопреработватели: Не се очаква драстичен спад на изкупните цени

По-строг режим за имитиращите млечни продукти ще бъде въведен с нормативни промени

На среща в земеделското министерство представителите на Националната асоциация на млекопреработвателите заявиха, че не се очаква драстичен спад в цените на суровото мляко. Пред заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров браншовиците обясниха, че лекият спад на цените на суровото мляко е тенденция, обхванала целия Европейски съюз. Наблюдението върху изкупните цени на този етап не дават основание за прогнозиране на кризисна ситуация.

Припомняме, че намаляването на изкупните цени на кравето мляко започна още в началото на януари. От 1 февруари почти всички мандри смъкнаха средно с около 0,05 лв. цената за литър. Животновъдите се притесниха, че 2018 г. може да повтори кризисната 2016-та, когато на места и за по-дребните фермери млякото падна под 0,50 лв./литър.

На срещата се дискутираха и промените в Наредба №3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, съобщиха от пресцентъра. МЗХГ ще предложи промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, като измененията определят по-строг режим при предлагането на имитиращи млечни продукти на пазара.

 

 

Leave a Comment