Родопската яка в очакване на Трифон Зарезан

Трифон Зарезан

Трифон Зарезан в Брестовица

Лозарските села и градове в Родопската яка вече са готови с програмите си за любимия празник Трифон Зарезан. В Асеновград, както и в опитното лозе на Аграрния университет, почетоха светеца на 1 февруари, когато и Църквата го отбелязва. Масовото зарязване и поливане на корените на лозите с вино ще е утре, 14 февруари.

Жителите и гостите на столицата на виното – Брестовица, по традиция ще присъстват в 9 часа на литургията за Свети Трифон в местния храм. Кметът ще открие празника в 10:30 на площада и ще поведе хората към близките лозя, за да се извърши ритуалът зарязване. Шествието обикновено е дълго и весело – отпред вървят с икони деца, след тях в каручки, натоварени в бъчви, се превозва виното. Водосветът започва в 11:30 часа. По-късно, около 13 часа, ще бъдат обявени победителите в обичайния конкурс „Най-добър майстор на виното“.

Пред читалището на Устина

Пред читалището на Устина

Програмата в село Устина започва в 11 часа. Детски и ансамбли с възрастни изпълнители ще пеят и танцуват на площада. По-късно ще бъдат обявен тазгодишният Цар на виното. В 12 часа празникът ще се насочи към кооперативните лозя, където ще има водосвет и почерпка с вино и кебапчета. Гостите на бутиковата изба в селото „Вила Юстина“ ще се съберат в 13 часа в просторния двор на винарната. Всеки един от тях ще получи подарък „мартеница за добро“, вкусен обяд и часа ароматно вино. В 14 часа във „Вила Юстина“ също ще бъде излъчен най-добър домашен майстор на виното сред гостите, като предварителните дегустации ще се извършат професионално и акуратно на място в

С Юнашки тиган и руйно вино вила "Юстина" посрещна гости миналата година

С юнашки тиган и руйно вино вила „Юстина“ е посрещала гости

деня на Трифон Зарезан. Предвидено е в 15 часа да се проведе благотворителен търг на картини, нарисувани миналото лято. Художници със сричката „мил“ в името твориха при лозята на винарната и бяха лични гости на домакина Милко Цветков. Именно техните платна ще помогнат да се събере помощ за възпитаничката на Университета по хранителни технологии Албена Матова.

В Стамболийски програмата започва в 11 часа на площада пред читалище „Н. Й. Вапцаров”. Там ще се извърши ритуалът по зарязване на лозята и ще се наградят  победителите в конкурса за най-добро домашно вино. Танцова формация „ТРАКЕ” ще забавлява хората.

Leave a Comment