Днес е Сирни заговезни – ден на прошката

Детската кукерска група

Детската кукерска група в Пловдив

Днес е Сирни заговезни, ден на Прошката. Обичайният поздрав е „Прости – Простено“.

Сирни заговезни винаги е точно седем седмици преди Великден и след този ден започват най-дългите и пречистващи Великденски пости.

За трапезата днес се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прави се и хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Според обичая Оратници пак в деня на Прошки се запалват празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, което според народните поверия носи здраве.

Кукерите, които на много места наричат карнавали, са веселото лице на празника. Маскирането на хората е традиция още от Средновековието. Освен  карнавално облекло, кукерите носят звънци и фуски, с които удрят за здраве. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.

 

Leave a Comment