Зам.-министър Василева и вицепремиерът Симеонов пуснаха Агра, Винария, Апи и други изложения в Пловдив

Лозана ВасилеваЗемеделският заместник-министър Лозана Василева и вицепремиерът Валери Симеонов  прерязаха днес лентата на изложенията за агробизнес, вино, храни и хорека сектора на Международен панаир Пловдив. Времето – повече мокро, отколкото истински дъждовно – задържа повечето изложители при щандовете им в палатите. Тази година в мегафорума участват над 700 фирми от 30 държави, сред тях присъстват производители и дистрибутори от над 180 бранша. Само в Агра 2018 има 408 директни изложители и представени фирми от 22 държави, от които новите са 63.

Агра 2018

В поздравлението преди откриването Лозана Василева похвали организаторите за ползотворното развитие на мегафорума, свидетество за което са многобройните изложители от Европа, САЩ и дори Нова Зеландия. Заместник-министърът информира, че през този програмен период по мерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Известиции в преработка/маркетинг за селскостопански продукти“ е договорена помощ за общо около 1 млрд. лв., от които са изплатени 200 милиона лева.

Официалната делегация се отправи най-напред към щанда на Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ в Садово. Директорът проф. Тенчо Чолаков не пропусна да разкаже, че институтът съхранява най-голямата растителна генбанка в Европа, а в същото време от 2007 г. не е получил и лев финансиране за съхранението на богатия генетичен материал с прастари видове растения, които наброяват над 63 хиляди, заедно с още 5 хиляди в работната колекция. По-късно проф. Чолаков поясни пред Агро Пловдив, че до 2007 г. научният център е бил целево финансиран за генбанката с по 150 хил. лв. годишно. „Сега се опитваме да запазим това генетично наследство със собствени средства, които са недостатъчни. Фермерите проявяват интерес към стари наши сортове, но протоколът от Нагоя, Япония, засега ни позволява да правим обмен единствено с научни институции“, поясни той.

Мъжкар Боер

Мъжкар Боер

В палата 6, където са представени институтите и опитните станции на Селскостопанска академия, единствената в страната ферма с кози от месодайната порода Боер – „Агро Юстина“, е изложила няколко екземпляра – едър красив козел и майка-коза с две ярета. От фирмата посочиха, че засега продават единствено мъжки животни, с които козевъдите могат да подобряват стадата си.

Щандът на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив отново предлага български сортове семена, някои от които – като доматите Алено сърце – се пускат за пръв път на пазара.

Кошерът от и в дъба на Мехмед

Кошерът от и в дъба на Мехмед в изложбата Апи България – светът на пчелите

В палата 2, където е изложбата Апи България – светът на пчелите Мехмед Тупев от град Сърница събра вниманието с кошер, направен от ствола на дебел дъб. Пчеларят бе подредил на два реда рамки – плодникови и магазинни – по 10 броя. За прелка служи дървесна гъба, а капакът на уникалния кошер тип „Дадан блат“ е направен като покрив на къща, от същия дъб.

Майсторът на сандвичи

Майсторът на сандвичи

В палата 11, където са изложбите „Винария“, „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“, майстор режеше печено прасенце и на място правеше топли-топли сандвичи за по 5 лева, за които се оформи нетърпелива опашка към 12:30 часа.

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров е сред ценителите на "Винария"

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров е сред ценителите на „Винария“

Някои от изложителите във „Винария“ бяха подготвили и мезета за дегустациите, което посетителите горещо одобриха. Повече от 150 изложители от 17 държави демонстрират своите продукти на 26-ото издание на винарската изложба. 26 са новите фирми,

"Винария" винаги е привлекателна

„Винария“ винаги е привлекателна

които представят своите колекции напитки, а завърналите се на форума винопроизводители са 13.

В палата 10, където се представят техники и технологии за лозарство и винарство производителят на неръждаеми съдове за вино „Томика метал“ бе успял да вкара съд за съхранение, който може да събере 4 тона вино, и друг – за 2,5 тона.

Съдовете за вино на "Томика метал"

Съдовете за вино на „Томика метал“ могат да се разглеждат в компанията на чаша вино на „Вила Юстина“

Част от деловата програма на Агра 2018 утре, 22 февруари:

9.30-17.00

Конференция ,,Биологичното земеделие в България, повече иновации за по-добри резултати“ 
Панел 1: ,,Биологичното земеделие в България и Европа: какво ново?“
09.30 – 10.00 Регистрация
10.00 – 10.15 Откриване
10.15 – 10.45 Нов регламент за биологично производство на Европейския съюз – след 7 години дискусии решението е взето: какво предстои и от кога влиза в сила?
10.45 – 11.00 Нова наредба за биологичното земеделие в България – представя МЗХГ
11.00 – 11.30 Мнението на фермерите – представяне на Българска асоциация Биопродукти
11.30 – 12.30  Дискусия
12.30 – 13.30 Обяд с фермерски храни
13.30 – 14.10 Премиера на филма „Заграбването на земята“ – Екологично сдружение ЗА ЗЕМЯТА
14.10 – 14.30 Представяне на авторите и героите на филма, дискусия
Панел 2: Повече иновации за по-добри резултати
14.30 – 15.00 Иновации и добри практики в биологичното земеделие от цял свят – как да стигнем до тях? Представяне на платформата FARMKNOWLEDGE – агр. Петър Киров, Биоселена
15.00 – 15.30 Регулиране на плевелите в зърнените култури биологично производство – резултати от изпитването на щригелна брана в 3 български био ферми Петър Киров
15.30 – 16.00 Иновативен метод за сеитба на царевица – резултати от изпитването на метода Зелено торене и директна сеитба в две български био ферми – агр. Николай Тихов, Биоселена
16.00 -16.30 Иновативна технология за защита на овошки и лозя от зимен слънчев пригор, напукване на кората и късните пролетни слани – агр. Божидар Петков, Балкан Био Фрукт
16.30 – 17.00 Дискусии и закриване на конференцията
Място: зала България, Конгресен център
Организатор: Фондация за биологично земеделие ,,Биоселена“

13.00-17.00

Кръгла маса:„Перспективи за развитие на биологичното земеделие по отношение на трайните насаждения в България“;
Подходящи овощни сортове за биологично земеделие;
Алтернативни методи за борба с плодовите червеи в овощните градини;
Влияние на бактериален тор BIO-ONE, течен концентрат върху някои агробиологични и технологични показатели на лози от десертен сорт Приста;
Основни технологични елементи при биологично отглеждане на някои овощни култури;
Състояние, проблеми и перспективи за развитие на биологичното малинопроизводство в България;
Място: конферентна зала 2, палата 6
Организатор: ,,Селскостопанска академия“

 

 

Leave a Comment