ДФЗ: Обществените поръчки – слабото място на проектите по ПРСР

фонд ЗемеделиеДФ „Земеделие” (ДФЗ)– Разплащателна агенция изготви анализ, в който обобщава най-често допусканите грешки по ЗОП, които правят възложителите при подготовката и провеждането на тръжните процедури, финансирани по Програмата за развитие на селски райони (ПРСР) 2014-2020 г. Целта на анализа е да даде допълнителна информация на кандидатите за подобряване качеството на проведените от тях обществени поръчки по бъдещите приеми по ПРСР.

Сред най-често допусканите грешки от кандидатите-възложители се открояват несъответствия между обстоятелствата в обявлението и указанията към участниците, грешки свързани с изготвянето на техническата спецификация или определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка, неспазване на сроковете в ЗОП и др.

Независимо от извършения анализ с цел улеснение на възложителите, остава задължението за последните да се придържат към публикуваните Указания за предварителни проверки и последващ контрол във връзка с провеждане на обществени поръчки по проекти, финансирани от ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция по ПРСР 2014-2020 г.

Анализът с най-често допусканите грешки по ЗОП при проектите по ПРСР 2014-2020 г. е публикуван на страницата на ДФ „Земеделие“.

Leave a Comment