АГРА, Пловдив: Немският експерт Томас Фритше консултира животновъди на щанда на АГРИТОП

Овцевъдството се събуди, расте броят на модерните ферми
Томас Фритсше (в светлосивия костюм) е в постоянни срещи с фермери

Томас Фритше (в светлосивия костюм) заедно с експертите от АГРИТОП разговарят с фермер

Немският експерт в животновъдството Томас Фритше консултира и съветва животновъди на щанда на фирма АГРИТОП в дните на изложбата Агра 2018 в Международния панаир Пловдив. В палата 3 специалистът е в постоянни разговори с фермери, които имат намерение да инвестират или да променят технологиите при отглеждането на животни. Г-н Фритше дори се опитва да говори български език, като непрекъснато увеличава речника си с нови думи, благодарение на постоянните си контакти с българи.

Собственикът Николай Стефчов, търговският мениджър Момчил Тасков и фермерът Самет Басри

Собственикът Николай Стефчов, търговският мениджър Момчил Тасков и фермерът Самет Басри

Вече над 10 години Томас Фритше работи с АГРИТОП и е компетентен съветник на заетите в бранша. Българската компания, чиито собственик Николай Стефчов получи приза Агробизнесмен на България за 2017 г., пък е водещ партньор на животновъдите, решили да управляват европейски тип стопанства – модерни, с иновации и внедрени технологии за подобряване на количеството и качеството на суровото мляко или приръста на животни от месодайни породи. Освен че е доставчик на АГРИТОП на делители, фиксатори, ветрозащитни щори за фермите и други, Томас Фритше отглежда и млечни крави в Германия. Затова съветите му за технологии и намерения за инвестиции са безценни за животновъдите.

Овцевъдството се събуди. Все повече животновъди искат да излязат от някогашните овчарници и да стопанисват по-високи сгради, с повече въздух и светлина, както и автоматизирани ферми, разказаха от АГРИТОП. Наскоро фирмата е изградила нова овцеферма в Северна България, която може да се превърне в образец на съвременно стопанство. В нея е внедрена голяма доилна инсталация DeLaval, има хранителни пътеки, фуражна кухня, складове и техники за обслужване на дейността. Непрекъснато се увеличава броят на овцефермите, с които България може да се представи пред Европа и света, наблюдават от АГРИТОП.

Любопитно е, че доста от овцевъдите сами инвестират в бъдещето си вместо да разчитат на европейска помощ по мерки от Програмата за развитие на селските райони. „Нашата роля е да помогнем на фермерите, като им предложим оборудване и технологии, а също и модели как това да се случи стъпка по стъпка според финансите, с които разполагат и целите, които са си поставили“, обясниха от дружеството. Изключително важна за животновъдите е подкрепата, която получават от АГРИТОП след като са инвестирали. Фирмата е насреща, за да помогне в разрешаването на проблеми, които ежедневната работа неминуемо създава. А също и да консултира животновъдите в решенията, които взимат.

Агритоп на АГРА

Leave a Comment