България участва на SIA, Париж с богат щанд

Френският министър на земеделието поздрави Румен Порожанов за успешния старт на председателството и се обяви против съфинансиране на директните плащания след 2020 г.

WhatsApp Image 2018-02-24 at 14.28.03Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри българския щанд на Международното селскостопанско изложение SIA (Salon International de l’Agriculture). В него участват организации на производители, държави от целия свят, неправителствени организации, професионални браншови организации и др.

Тази година на 55-то издание на SIA, на щанд от 80 кв.м ще бъдат изложени български млечни и месни продукти, вина, пчелен мед, зеленчукови консерви, конфитюри, продукти от маслодайна роза и други етерично-маслени култури, билки и др. От 2011 г. България редовно участва в изложението SIA с национален щанд, като участието се организира от Министерството на земеделието, храните и горите.

През последните две години в изложението се представят над 1000 фирми от целия свят, а посетителите традиционно са над 600 000.

В българската делегация участват още заместник-министър Вергиния Кръстева, д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Атидже Алиева –Вели, заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

Френските медии следят SIA с огромен интерес, тъй-като това ще е първото участие на Еманюел Макрон в него като президент на Републиката. Макрон планира да остане на изложението през целия ден на 24 февруари, като „Фигаро“ коментира, че това е своеобразен рекорд.

Министър Травер поздрави Порожанов за успешното и структурирано водене на дебата за ОСП в Брюксел

В рамките на посещението си във Франция, министър Порожанов проведе работна среща с министъра на земеделието и храните на Франция Стефан Травер .

WhatsApp Image 2018-02-24 at 14.28.30Министър Травер изказа своите поздравления за успешното и изключително структурирано водене на дебата в съвета на министрите в Брюксел от страна на българското председателство.

Двамата обсъдиха важността на настоящия момент за бъдещето на ОСП и ролята на българското председателство за провеждане на структуриран и целенасочен диалог с оглед постигане на общи заключения от Съвета по земеделие и рибарство в края на март. Бе изразено общото становище да се работи за постигане на адекватен бюджет на висотата на амбициите на новата ОСП.

„Ако ние не постигнем този бюджет всяко намаляване ще доведе до последици за земеделския сектор, ще предизвика икономически и социални негативни ефекти“ посочи министър Порожанов.

Министър Травер изрично подчерта категоричното противопоставяне на Франция за съфинансиране на директните плащания. Те трябва да останат като първа предпазна мрежа за земеделските производители, да подкрепят доходите им и да допринасят за устойчивото развитие на сектора.

Двамата министри обсъдиха акцентите на водените дебати до момента – директните плащания, управление на риска, организации на производители, борба с климатичните промени и т.н като посочиха, че дебатът трябва да остане задълбочен по посочените въпроси.

В рамките на срещата бе постигнато съгласие за подновяване сесиите на работната двустранна група по въпросите на ОСП. Франция и България ще обменят експертиза и обучения за повишаване на административния капацитет относно биологичното производството, износа на земеделски стоки, организации на земеделски производители и т.н.

Leave a Comment