Нов закон за виното разрешава на лозарите да продават законно до 10 тона домашно вино

Земеделският министър трябва да издаде наредби за добрите практики за производството и за етикирането. Преди да се пусне на пазара виното трябва да се изследва в акредитирана лаборатория
Създаденото без разрешение лозово насаждение подлежи на изкореняване, пише в проектозакона

бъчви с виноПроект на нов Закон за виното и спиртните напитки чака одобрението на правителството, а след това и на парламента, за да влезе в сила. Документът е публикуван на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите. Новият закон ще установи правото на лозарите да продават собствено домашно вино до 10 тона – нещо, което чл. 40 от стария закон го забраняваше. Според него виното, направено от лозари физически лица, можеше да се ползва единствено за семейна консумация.

Прочети още: Защо проектозаконът, който позволяваше на малките лозари да продават вино, заспа

Проектозаконът поставя и определени изисквания към физическите лица, за да могат да предлагат готовата винена продукция на пазара.

В чл. 37. е записано, че производството и предлагането на винено грозде се извършва от физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които са вписани като гроздопроизводители. Преди това те трябва да са подали декларация по реда на чл. 39, ал. 5, според който ежегодно до 10 септември производителите обявяват пред Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) намерението си да преработват продукция за производство на вино. От ИАЛВ издават разрешение на гроздопроизводителя за съответната винарска година въз основа на проверка на данните, посочени в декларацията по чл. 39, ал. 5. Разрешението се издава ежегодно в срок не по-късно от 30 септември, само за един обект, посочен от гроздопроизводителя, като в описания обект може да се преработва суровина и да се предлага вино само на едно лице.

Максимално допустимото годишно производство на вино в разрешения обект не може да надвишава 10 000 л – в това число стоковите запаси на производителя от предходни винарски години, които се съхраняват към 31 юли на текущата година.

За да продават виното, производителите трябва да поръчат анализа му в акредитирана лаборатория.

Производството и/или предлагането на лозаро-винарски продукти, ароматизирани лозаро-винарски продукти, плодови вина, продукти на основата на плодови вина и оцет се извършва от еднолични търговци и юридически лица, които са вписани в регистър.

Лозаро – винарските продукти трябва да са произведени в съответствие с добрите практики за производство и предлагане на пазара. Какво представляват добрите практики ще бъде посочено в отделна наредба, издадена от земеделския министър.

Условията и редът за производството, етикетирането, предлагането и контрола на плодово вино, продукти на основата на плодово вино и оцет, както и добрите практики за производство и предлагане на пазара, също се уреждат с наредба на министъра на земеделието, храните и горите. Условията и редът за извеждането под наблюдение на вторичните продукти от винопроизводството се уреждат със заповед на изпълнителния директор на ИАЛВ, се посочва в проектозакона. Количеството алкохол във вторичните продукти трябва да бъде не по-малко от 10% по отношение на алкохолния обем, съдържащ се в произведеното вино.

В проектозакона се дефинира какво е производствен потенциал. Той включва реално засадените площи с винени лозя, неупражнените от производителите разрешения за ново засаждане и презасаждане на винени сортове лози и подлежащите на преобразуване права на засаждане, предоставени на производителите, подходящи за производство на: вина със защитено наименование на произход (ЗНП);  вина със защитено географско указание (ЗГУ); сортови вина без ЗНП/ЗГУ; вина без ЗНП/ЗГУ.

Изпълнителната агенция по лозата и виното ще упражнява контрол върху извършването на засаждане и изкореняване на лозя.

Законът забранява създаването на лозови насаждения без издадено разрешение. Производителите са длъжни да изкореняват за своя сметка площите, засадени с лозя без 3 разрешение. Когато ИАЛВ установи наличието на лозя, които са засадени без разрешение, със заповед на изпълнителния директор се дава срок от четири месеца на производителя да извърши изкореняването. Заповедта се съобщава на производителя и може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Ако производителят не изкорени насажденията, ИАЛВ, осигурява тяхното принудително изкореняване, като направените разходи се заплащат от производителя. Когато производителят не изпълни задълженията си  му се налагат санкции.

В срок до 1 март Изпълнителната агенция по лозата и виното ежегодно съобщава на Европейската комисия общия размер на площите, за които е установено, че са засадени след 1 януари 2016 г. с лозя без разрешение, както и размера на площите, които са изкоренени.

Разрешения за презасаждане или за преобразуване на права на засаждане, на презасаждане и на права от Национален резерв се издават само на вписани в лозарския регистър производители с регистрирани лозарски стопанства на територията на лозарския район, в който се намират заявените имоти.

Не се предвижда издаването на разрешения за засаждането или презасаждането на лозя, когато те са предназначени за експериментални цели; или са предназначени за отглеждане на лозов посадъчен материал; или когато виното или лозаро-винарски продукти, са предназначени за консумация само в домакинството на производителя или от организации, които не извършват търговска дейност и произвеждат вино само за вътрешна консумация; или когато презасаждането се извършва от производител, на когото са отчуждени имоти за държавна или общинска нужда, които са били засадени с лозя. Изключенията се допускат, когато съответната площ не превишава 0,1 ха и когато производителят не предлага на пазара вино или други лозаро-винарски продукти.

Издадените разрешения за лозови насаждения не могат да се прехвърлят на други лица, пише в проектозаконът. Те могат да бъдат придобити въз основа на правоприемство – по наследство, включително по завещание и чрез делба на наследство и при преобразуване на юридическо лице.

Законът обръща специално внимание и на групите производители. Те могат да бъдат организации по чл. 144 (събирателно дружество, дружество с ограничена отговорност или кооперация, в които членуват производители на лозаро-винарски продукти), или дружество по Търговския закон или по Закона за задълженията и договорите, кооперация по Закона за кооперациите или сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които осъществяват дейност по производство на вино в района, за който се иска правна закрила. Групата от производители не може да се учреди като еднолично търговско дружество. В групата от производители могат да членуват и други заинтересовани лица, които не се производители.

Групата от производители, която не е юридическо лице, подава заявлението за вписване или за изменение на вписването чрез специално упълномощен представител, с нотариално заверени подписи на упълномощителите.

Група от производители, съответно индивидуален производител, които имат правен интерес, могат да подадат в ИАЛВ заявление за изменение на спецификация на защитено наименование за произход или на защитено географско указание, вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания,

Контролът върху производството и спазването на спецификациите на вина със ЗНП и ЗГУ и ароматизирани напитки със ЗГУ, се упражнява от ИАЛВ. Всяка година производителите на вина със ЗНП и ЗГУ и ароматизирани напитки със ЗГУ представят проби от партидите от продукта от последната реколта за извършване на органолептична оценка от Регионалната лозаро-винарска камара и аналитично изследване от лаборатория на ИАЛВ.

При проверка на съответствието на вина със ЗНП и ЗГУ и ароматизирани напитки със ЗГУ със спецификацията, ИАЛВ извършва проверки на помещенията на производителите, за да се установи спазването на условията, посочени в спецификацията на виното и продуктите, на всички етапи от производствения процес. Проверките се извършват въз основа на план за проверки, който се изготвя предварително. Вина със ЗНП и ЗГУ и ароматизирани напитки със ЗГУ, които не отговарят на условията на спецификацията, могат да бъдат предлагани на пазара, но без съответното наименование за произход или географско указание, при условие че останалите правни изисквания към тях са изпълнени.

ИАЛВ издава контролен номер за означаване на вино със ЗНП, произведено в определен район, след заплащане на такса съгласно тарифа.

За вината, получени от винени сортове лози от вида Vitis vinifera, които попадат в категорията вина без ЗНП и ЗГУ производителите извършват физико-химични изпитвания в акредитирана лаборатория преди предлагането им на пазара.

 

Leave a Comment