Житните са недохранени, тъй като вегетацията продължи през топлата зима

Растенията скоро ще влязат във фаза вретенене и тогава борбата с плевелите ще бъде загубена

Д-р Димитър Стойчев, продуктов мениджър на фирма Лебозол, пред Агро Пловдив

Димитър Стойчев, продуктов мениджър на Лебозол

Г-н Стойчев, какво наблюдавате при житните полета през февруари? Добре ли се развиват посевите?

В момента най-актуални са пролетните грижи при есенните култури. Тази година есента и зимата бяха изключително нетипични. Липсваше периодът на покой. Вегетацията, макар и слаба, не спря. Това създаде предпоставка за недохранване. През деня температурите достигаха до 12-18 градуса, а през нощта падаха около нулата до минус 2. Това създаваше предпоставка за пълното блокиране на кореновото хранене, тъй като когато температурата в дълбочина на почвата 10-12 см е по-ниска от 10 градуса, не могат да се усвоят основните хранителни вещества. При 10 градуса се блокират манганът и фосфорът, при 7 градуса – калият и медта, при 3 – сярата и азотът. По тази причина се създаде фон на недобре изглеждащи растения – недохранени, жълти, кафяви, недоразвити. Земеделците трябва да вземат мерки през ранната пролет да помогнат на посевите да се съвземат.

Картината при посевите различна ли е според това дали е извършено есенно подхранване на посевите или не е?

Много от фермерите не ни послушаха през есента да направят листно третиране с мед, манган, цинк и сяра-съдържащи продукти. Цената на това подхранване струваше само 1-1,50 лв./дка. Земеделците, които не последваха съветите ни и приложиха стандартната практика с амониева селитра или карбамид, сгрешиха, тъй като азотните торове изтеглиха културите нагоре, което е много опасно. Растенията отиват във фаза вретенене, а сме едва в края на февруари. Фермерите ще имат много кратък период за третиране с хербициди, тъй като повечето продукти, особено тези срещу житни плевели, се внасят до фаза първи стъблен възел.  А тази фаза ще настъпи много бързо. През месец март още при първото затопляне само за ден-два до седмица повечето от посевите ще образуват първи стъблен възел. Когато това се случи, регистрираните у нас хербициди срещу листни плевели вече ще са токсични за културните растения.

Какъв е вашият съвет при такава ситуация?

Ние акцентираме върху доброто хранене при житните с продукти, които съдържат мед, манган, цинк и сяра. Към момента все още не е подходящо да се извърши това подхранване, тъй като за да има усвояване хранителните вещества е необходима средноденощна температура от 5 до 7 градуса, за да може да протича фотосинтеза и да се усвоят листните торове. Освен това трябва да има условие за влизане в полетата, каквито в момента липсват. Сега почвата е силно овлажнена и не може да се говори за използване на техника в посевите.  И все пак, там където е възможно, на посевите с ечемик е добре да се дадат продукти със сяра. Сега достъпът на житните до сярата е блокиран напълно, частично недостъпен е и азотът. Когато се стопли, сяра, манган и мед могат да се осигурят с VITALoSol® GOLD. Той съдържа 520 мл сяра/литър. Може да се използва още новият ни продукт от тази година Квадро Макс, който съдържа 305 грама сяра, заедно с мед, манган и цинк. Преди да бъде увеличено съдържанието на сярата в него фермерите го познаваха като КвадроС СК. Други подходящи продукти са Амониум ТС 200 (азот плюс сяра), Микс за житни, Трипъл, също Тримакс … Изборът зависи от конкретната картина на полето.

Виждате ли друга особеност на зимния период?

Нетипичната зима според мен ще пренареди и обичайните пролетни дейности на зърнопроизводителите. За разлика от предишни години, когато първо се подготвяха площите за сеитба на пролетниците и най-вече на слънчогледа, този път предполагам, че земеделците ще се погрижат най-напред за хербицидната кампания и подхранването на есенните култури. Едва след като изпълнят тези практики, те ще преминат към подготовка на полетата за сеитба на окопните култури. Природата диктува така нещата. При овошките и лозята проблемът е друг. Топлата зима може да ги излъже да цъфнат по-рано и един късен мраз би съсипал реколтата. По-високите дневни температури и амплитудата предизвиква при овошките сокодвижение и набъбване на пъпките. А все още сме в зимния период. За съжаление тези процеси са факт.

Само на късмет ли могат да разчитат земеделците, чиято реколта е на полето?

Каквото и да говорим, най-важен е Главният Агроном. Но все пак от фирма Лебозол имаме технологични решения, които бихме препоръчали на фермерите. Например, да имат под ръка Аминозол. Този продукт е 100% антистресов и е №1 в Европа. Съдържа изключителни аминокиселини, които след измръзване, градушка, хербициден стрес и други увреждания може да избави културите. И затова горещо препоръчваме именно Аминозол.

А дали би могъл превантивно да помогне?

Да, този продукт би могъл да се употреби с превантивна цел, когато имаме метеорологични прогнози за застудяване. Аминозол може да се приложи няколко дни преди предизвестеното застудяване, тъй като след като попадне в растенията, осланяването първо е по-малко, второ – възстановяването е по-бързо. И трето, ще имаме възможност да спасим основната корона на лозата или дръвчето. Миналата година студът в края на март съсипа напълно реколтите на немалко овощни градини и затова черешите достигнаха 20 лева за килограм. Дано през пролетта на 2018 г. овощарите се разминат с това бедствие, въпреки че засега времето си прави шеги с растенията. Но това е тенденция. В последните години сме свидетели на топли зими (с изключение на миналата), влажна и хладна пролет, и късни слани. За пример, миналата година около 12-15 май стана рязко студено, температурите паднаха под 0 градуса. От късните слани пострадаха зеленчукопроизводителите в районите на Пловдив, Първомай, Хасково, които бяха изнесли разсадите на открито. Това наложи да създават нови разсади и продукцията доста се забави. По-късно последва втора неблагоприятна вълна, този път с изключително високи температури по Петровден и това срина някои фермери. По тази причина искаме да апелираме към всички земеделци да се обърнат към регионалните представители на фирма Лебозол, защото имаме натрупан опит при подобни ситуации. Разполагаме с антистресови продукти за всяка култура, с които можем донякъде да предпазим, а после и напълно да възстановим растенията след подобни лоши игри на климата.

Земеделските култури страдат и от летните засушавания. И тях ли включвате в примерите?

И тях, разбира се. През летните месеци все по-често настъпват продължителни сухи периоди, придружени с високи температури. Когато се зададат такива условия е невъзможно да се говори за какъвто и да е вид кореново хранене, тъй като влагата е в зоната на завяхване. Растенията няма как да усвоят хранителните вещества в почвата, тъй като те се смъкват надолу заедно с водата. Точно тогава е моментът да се направи листно подхранване. Формулациите на продуктите на Лебозол позволяват да се осигури на растенията пълноценно хранене с висока икономическа стойност.

 

Leave a Comment