Панамин действа като тор, фунгицид и енергия от природата

Добавен към фуража на животните, продуктът предотвратява болести и увеличава приръста

Ангел Кинанов, представител за България, Румъния, Гърция, Турция, Македония и Косово на австрийската фирма Панамин агро, пред Агро Пловдив

Ангел КинановГ-н Кинанов, земеделците, които посетиха изложението Агра 2018 в Пловдив, проявиха голям интерес към нестандартните торове. Вашият щанд бе буквално окупиран. На какво се дължи това привличане?

Интересът е породен най-вече на факта, че продуктът няма аналог на пазара като функции и действие, както и като цена. Направен е изцяло от фино стрити висококачествени вулканични скали и минерали с произход от Австрия. Той е сертифициран като био тор. Самите австрийци твърдят, че са открили на тяхна територия най-висококачествените в света вулканични скали и минерали. Те са богати на най-важните микро и макроелементи за изхранване на растения, животни, а дори и на хора. С най-високо качество са и в тях няма тежки метали. Ползата от прилагането на Панамин е в три посоки. Първата е значително увеличаване на добива при всички култури. При зърнените например –  пшеница, ечемик, рапица, царевица, слънчоглед – регистрирахме миналата година повишаване на добивите с 8 до 30%. Опитът в Генерал Тошево дори показа увеличение на реколтата от царевица с 35%. Ръстът е според агротехниката, която е прилагал съответния фермер. Втората посока от ползи е подобряване на качеството на продукцията. Вярно е, че миналата година бе много благоприятна за земеделието, но е факт също така, че фуражни пшеници, третирани с Панамин (примерът ми е със сорта Сориал), повишиха съдържанието на протеин в зърното между 11,5 до 12,6% при обичайно 7 на сто. С този резултат можем да кажем, че

при употребата на Панамин фуражните пшеници придобиват хлебопекарни качества.

Допълнителният плюс при зърнените, плодовете и зеленчуците е, че срокът на съхранение на продукцията се удължава. Третата посока е чисто икономическа – себестойността на продукцията  намалява. Защо? Защото при употребата на Панамин се редуцират препаратите за растителна защита и другите торове. Нашият продукт е истински катализатор. Когато се смесва с други продукти, е достатъчно техните дози да се намалят наполовина, а резултатът е все едно са внесени на 100 процента. Чрез естествено свързания въглероден диоксид, който растението приема благодарение на нашия тор, фотосинтезата се повишава. В резултат на това, листата затварят устицата си в по-голямата част от денонощието. Затворените устица освен че намаляват транспирацията на влага и по този начин правят растенията устойчиви на суша, допринасят за повишаване синтеза на глюкоза, което пък значително ограничава риска при слани и измръзвания. Но има и още нещо, което са установили в Австрия: когато устицата са затворени, благодарение на силициевия диоксид в Панамин гъбните патогени не могат да проникнат. Това означава, че болестите, които минават през устицата, са блокирани на 100 процента от използването на Панамин. Говоря за септориоза и двата вида ръжда. Освен това

имаме 100% защита от мана и едва 14% заболеваемост от брашнеста мана.

Причината за тази устойчивост е изграденият в растенията имунитет и толерантност към болестите, благодарение на Панамин. Именно затова австрийците препоръчват редукция на фунгицида до 100% и използването му в половин доза само в случай на абсолютна необходимост. Прилагането на раститетелна защита е оправдано само при проблемни полета или при климатични аномалии.

В кои моменти е най-подходящо да се прилага Панамин?

Продуктът задължително се прилага в ранна фаза, което на пръв поглед изглежда като ненужно, тъй като по това време листната маса е съвсем незначителна.  Но от изключителна важност е точно в този момент да се употреби Панамин, за да се види максималната полза от него.

При есенниците първото пръскане трябва да е във фаза братене,

при слънчогледа – във втора-трета двойка, тоест 4-6 листа, при царевицата – 5-10 см височина. Второто пръскане се прави до 10-15 дни по-късно в зависимост от времето. Тези две третирания в ранни фази закодират възможността за по-голям добив, имунитет и толерантност към всякакъв вид стрес – слани, измръзване, късно засаждане, късно поникване, лош предшественик . При градушка миналата година имахме слънчогледи, чиито листа след пръскане напълно се възстановиха и догониха останалите посеви. Благодарение на калция и магнезия в нашия тор, които влизат през листата, се осигурява еластичност и устойчивост на полягане.

Въпреки че все още сме в началото на годината, имате ли нови наблюдения за резултати след употреба на биологичния тор?

Лавинообразно расте използването на Панамин в земеделието. Австрийците имат схеми за двукратно и трикратно третиране на житните. При трикратното прилагане първото пръскане е през есента след поникване на семената. Доста фермери в Добруджа го приложиха и мога да ви поканя там на място да направите снимки на посевите. В полетата с нашия тор няма никаква ръжда. Там, където земеделецът е оставил контрола, се вижда, че житните са нападнати от ръжди. Третираните с нашия тор посеви са съвсем различна картина – и петно няма по тях.

Дадохте пример за повишаване на качеството при пшеницата. Подобен ефект наблюдава ли се при слънчогледа?

Отново миналата година при третиране на слънчоглед маслеността в семената се увеличи от обичайните за сорта 42% на 48. Заради удължения период на фотосинтеза третираните с Панамин растения се жънеха със седмица до десет дни по-късно. До последно стояха свежо зелени. И което е много важно – след прибиране семената се оказаха с много по-ниска влага.

Имате ли наблюдения за действието на продукта при овощни и лозя?

При овощните градини има силно изразена толерантност към слани и измръзване, въпреки че Панамин не е противомразов препарат. В Румъния е установено, че при минус 6 градуса малиново насаждение е оцеляло по време на цъфтеж без никакво увреждане. Причината е в отличния здравен статус, който австрийският тор осигурява на трайните насаждения. Отчетохме, че при по-влажни места, където имаше повече дъжд,

плодовете, гроздето, а също и доматите не се напукаха,

кафяви петна не се появиха при ябълките. Доматите се прибраха машинно благодарение на калция и магнезия, които са силно концентрирани в продукта.

Панамин има ли действието на фунгицид при трайните култури и зеленчуците?

Такова наблюдение засега ни липсва, тъй като миналата година беше изключително благоприятна за растенията. Те почти не боледуваха. Това, което ни направи впечатление, бе, че нахутът на един наш клиент преодоля чернилка без да се използва фунгицид. Имаше симптоми на болестта, но от само себе си растенията ги елиминираха благодарение на имунитета си.

В началото казахте, че Панамин се използва и в животновъдството. Как действа на животните?

Имаме прекрасни резултати при млечни крави и овце. Както знаем, продуктивните животни се хранят с високо протеинови добавки във фуражите. При разграждането им се освобождава амонячен азот, който натоварва черния дроб. Появяват се заболявания като кетоза, ацидоза, заболяват копитата. Панамин е решението на тези проблеми. Особено след раждане, когато животните са с висока млечност и когато им се дават високи протеинови дози. Ако се добави към фуража, Панамин свързва амонячния азот, извежда го, освобождава черния дроб и подобрява цялостното здравословно състояние. И не само това! Продуктът увеличава чувствително млеконадоя, нарастват шансовете за заплождане, намаляват се разходите за лекарства. Изпитвали сме Панамин в две-три ферми, но за да обобщим резултатите е необходимо повече време.

Leave a Comment