От април до юни отварят мерки 4.1.2 за малки стопанства, 6.4.1 – неземеделски дейности и 9 за групи и организации

През месец май стартира мярката за младите фермери

Лозана Василева, Пловдив

Между месеците април и май 2018 ще бъдат отворени три интересни подмерки от Програмата за развитие на селските райони. Мярка 4.1.2, която е подобна на инвестиционната мярка 4.1, но е за малките стопанства, ще подпомогне фермери със стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата между 6 хил. и 8 хил. евро. Това съобщи в Пловдив експертът от дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХГ Георги Димитров. Това се случи по време на информационната кампания, организирана от земеделското министерство, която се проведе в х-л „Марица“ в Пловдив. Аграрното министерство бе представено от зам.-министър Лозана Василева и от Петър Кировски, Павлина Дамянова, Аделина Стоянова и Георги Димитров.

Максималните допустими разходи за проект по мярка 4.1.2 са в размер на 25 хил. евро, а за колективни инвестиции – до 70 хил. евро. Бюджетът на мярка 4.1.2 не бе посочен.

Мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ ще бъде отворена в същия период и ще е с бюджет от 7,8 млн. евро. Финансовата помощ ще представлява 10% от оборота на одобрените по мярката групи и организации.

В мярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ (април-юни) е заложено максималният размер на проектните разходи да е до 600 хил. евро, а минималният – не по-малък от 200 хил. евро.

През месец май ще бъде стартирана мярката за младите земеделци – 6.1. Помощта за нея не е променена – 25 хил. евро. Георги Димитров добави, че допустими за кандидатстване ще бъдат и биологичните фермери в преход.

От юли до октомври могат да кандидатстват за правото да организират обучителни курсове за земеделци аграрни университети и училища, гимназии, образователни центрове.

Мярката за иновации 16.1 ще бъде достъпна през май и юни. Създадените групи от фермери и автори на иновации ще бъдат финансирани на 100%. Максималните разходи за една оперативна група ще са до 1 млн. евро.

Мярка 14 за хуманно отношение ще бъде отворена след приключване на кампанията за директни плащания, която започва от 1 март.

 

 

Leave a Comment