Жега в БАБХ! От „Четири лапи“ искат оставката на директора, Р. Порожанов нареди проверка

гъскиМинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов разпореди проверка на дейността на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка със сигнали от неправителствени организации и граждани. Те са свързани с предприетите мерки по унищожаване на птици, които по данни към момента са били внесени нерегламентирано на територията на страната през Дунав мост II, съобщават от пресцентъра на министерството.

Сигналът срещу агенцията идва от организацията „Четири лапи“. Според природозащитниците служители на ББХ са умъртвили над 100 птици, сред които и такива от защитен вид.

На 20 февруари органите на ГКПП „Дунав мост II“ при Видин са открили нелегално превозвани животни, сред които алпаки, мечета и птици – гъски, патици, гълъби и патета. Птиците са били почти 300 и без ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. Превозвачът обяснил, че животните идват от Белгия и Унгария.

124 птици са конфискувани от РИОСВ – Монтана и са изпратени в Зоологическа градина – София, която разполага с карантинен център. Експертите в зоопарка установяват, че сред птиците има и един защитен вид. На 23 февруари обаче Областна дирекция по безопасност на храните – София издава заповед за умъртвяването им. Причината за това е в опасността птиците да са носители на заразата инфлуенца.

Според „Четири лапи“ умъртвяването на птиците е в разрез с българското законодателство. По отношение на евтаназията БАБХ също са направили нарушение на процедурата по изземане на животните, посочват природозащитниците.

Организация „Четири лапи“ е решена да сезира прокуратурата за случилото се и призова за оставките на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и на директора на ОДБХ-София Камен Николов.

Съгласно заповедта на министър Порожанов проверката ще бъде извършена от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ.  Тя трябва да установи спазени ли са всички правила и процедури по ветеринарно-медицинското законодателство от служителите на БАБХ. За резултатите МЗХГ ще информира своевременно.

Leave a Comment