Възстановяването на напоителните канали вероятно ще започне през 2019 г.

Срещата с фермери бе в х-л "Марица"
Срещата с фермери бе в х-л „Марица“
Бенефициентите по мярка 6.3 трябва сами да си платят за професионално обучение, тъй като мярка 1.1 ще се отвори чак през юли

Средства за възстановяване на напоителните канали вероятно ще има през 2019 г. Те ще са по подмярка 4.3. Това съобщи в Пловдив на срещата си със земеделци в края на миналата седмица зам.-министър Лозана Василева в отговор на въпрос, зададен от залата.

В момента Министерството на земеделието, храните и горите подготвя наредбата за прилагане на мярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“. До края на тази година условията за прилагане на подмярката ще бъдат нотифицирани от Европейската комисия, поясни Василева.

От бюджета на мярката ще се възползват държавната компания „Напоителни системи“ и сдруженията за напояване.

Представител на фондация „Земята – източник на доходи“ обърна внимание, че подмярка 1.1 за професионално обучение ще бъде отворена от юли до октомври. В същото време още сега от бенефициентите по мярка 6.3 се изисква документ, че са преминали през обучителен курс. Те обаче няма как да бъдат обучени безплатно, тъй като все още средствата за провеждане на тези образователни програми не са разпределени. Експерти от министерството нямаха отговор за това разминаване във времето. Тяхното предложение беше фермерите, одобрени по мярка 6.3, да преминат през платен курс, за да получат удостоверение. Таксите за подобно обучение обаче са над 1000 лева, отбелязаха от фондацията.

1 Comment

  1. Курсовете са 100 лева и земеделците имат възможност да се обучават дистанционно.

Leave a Comment