Факелът за мир бе посрещнат днес в Пловдив

Бегачите пристигнат в парка

Бегачите пристигат в парка

„Благодаря ви, че сте тук с нас! Започнали сме едно дълго, дълго пътуване, при което ще изминем 24 хиляди километра и ще прекосим всяка държава на континента Европа …“ С тези думи Девашишу Торпи, водач на международния екип бегачи, с които стартира вчера от София Световният пробег на мира, се обърна към ученици и учители от Спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив.

Срещата на маратонците с бъдещите шампиони бе при Дървото на хармонията в парк „Отдих и култура“ до Олимпийския гребен канал.

Днес бегачите и българските организатори на Пробега бяха сърдечно посрещнати в три пловдивски училища – „СУ“Цар Симеон“, СУ Любен Каравелов“ и ОУ“Стоян Михайловски“. Учениците се представиха с художествени програми, а участниците в Пробега разказаха за инициативата и посланието на факела за повече мир във всеки човек, семейство, държава и по целия свят.

Водачът на екипа Девашишу благодари за топлото посрещане

Водачът на екипа Девашишу благодари за топлото посрещане

 

Срещата с учениците до Гребния канал бе финалът на маршрута в града на тепетата.

„Спортът е прекрасно средство човек да се срещне с хора от други държави и да общува с тях. Идеята за Пробега е на Шри Чинмой, който е бил шампион по десетобой, хвърляч на копие, маратонец“, продължи Девашишу. Англичанинът разказа, че целта на инициативата е всеки човек да почувства, че това е неговият свят, а хората, които среща, са неговото семейство. Това усещане неизбежно пробужда желание за дълговечен мир на земята.

Пробег на мира в Пловдив 2018

Факелът е бил качен на Еверест, бил е дори и в Космоса, понесен от астронавт от руската станция „Мир“, информира още Девашишу.

Всеки участник в международния екип бе поканен да каже нещо на родния си узик, а учениците трябваше да познаят от коя държава е той. Те се справиха чудесно, разпознавайки речта на Франция, на Русия и на Великобритания, и леко се объркаха, когато чуха думи на чешки, словашки, унгарски и сръбски.

След като маратонците изпяха химна на Пробега, факелът премина в ръцете на учениците.

Михаела Стайкова получи отличията за Спортното училище

Михаела Стайкова получи отличията за Спортното училище

Зам.-директорката на Спортното училище Михаела Стайкова получи грамота и рисунка на Шри Чинмой за активното включване на възпитаниците в Пробега. После учениците направиха обиколка по алеите на парка с факела.

По-късно маратонците потеглиха към София, а утре ще се отправят към границата с Гърция.

Учениците с факела

Учениците с факела

Leave a Comment