Заповед: От 1 март се кандидатства за схеми и мерки за директни плащания за 2018 г.

МЗХПо мярка 11 за биологично земеделие не се приемат нови кандидати. По мярка 10 единствено за опазването на местните породи може да се заяви нов ангажимент под условие

С днешна дата (28 февруари) министърът на земеделието, храните и горите Р. Порожанов е издал заповед, с която определя 1 март за начална дата за прием на заявления за подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за 2018 г. Заявления ще се подават за мерките по чл. 1, т. 25-28 от Наредба № 5 от 2009 г. Точките касаят мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“, мярка 12 „Плащания по „Натура 2000″ и Рамковата директива за водите“ (Мярка 12) и мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ – подмярка 13.1. Компенсационни плащания в планински райони/(НР1) и подмярка 13.2. Компенсационни плащания за други райони, засегнати от значителни природни ограничения/(НР2).

Заради недостиг на финансови средства по мярка 11 „Биологично земеделие“ тази година няма да има прием на заявления за подпомагане, с които да се поемат нови ангажименти.

Заради ограничения размер на разполагаемите финансови средства по мярка 10 „Агроекология и климат“ през кампания 2018 ще се приемат заявления, с които се поема нов ангажимент по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“ от мярка 10. Финансова помощ за местни породи ще се изплаща само при наличен финансов ресурс, се уточнява в заповедта. В сроковете на кампания 2018 няма ограничения да се приемат и заявленията по мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ и мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“.

Leave a Comment