Върбан Върбанов, БАСФ: Есенниците се развиват прекрасно, но вече има зарази от септория и жълта ръжда

Там, където земеделците са третирали преди сеитбата със Систива, полетата са чисти

Върбан Върбанов, регионален мениджър за Южна България на БАСФ, пред Агро Пловдив

Върбан Върбанов показва интересния калейдоскоп, с който фермерите могат да комбинират продуктите, за да получат отстъпка

Върбан Върбанов показва интересния калейдоскоп, с който фермерите могат да комбинират продуктите, за да получат отстъпка

Г-н Върбанов, какво е състоянието на есенниците в края на февруари?

В Южна България имахме мека зима. Но в същото време – влажна, заради преваляванията. Есента също беше дъждовна. Затова и посевите се развиват идеално като физиология – гъсти, хубави пшеници във фаза братене. Тези добри условия за развитие на растенията обаче дават предимство и за развитие на болестите. Топлината и слънцето са добри както за житните, така и за патогените. Още от есента по първите листа тръгна септория. Сега тук-там се видя и жълта ръжда по чувствителните сортове, колкото и да е странно, че излиза толкова рано. Не мога да кажа, че се развива пагубно и експанзивно, но първоначалната зараза е факт. А това дава основание да се мисли, че пролетта ще имаме проблеми с тези болести. Може да се каже, че напролет ще преобладават възможностите за ранна септория, ранна дрешлера, ръжди и други.

Виждат ли се вече плевели?

Това е другото притеснително при житните. Както добре върви пшеницата, така добре се развиват и плевелите в междуредията. Въпросът, който стои пред земеделците сега, е дали първо да третират с хербицид и фунгицид, или ще се наложи предварително да се ударят плевелите. Отговорът е в обследването.

Дали би се получила опасна ситуацията, ако валежите продължат  и не позволят техниката да влезе за третиране?

Категорично има такава опасност. Преди години сме били в подобни ситуации, в които дори и дъждовете да спрат, при топло време започва изпаряване на влагата. А това е най-идеалната ситуация за развитие на болести. Но искам да кажа за успокоение на земеделците, че има силни фунгицидни решения. Приаксор е най-значимата иновация в растителната защита. Продуктът може да се използва и превантивно, и да лекува. Има много силното действие на стробилурин плюс SDHI. Говорихме много на земеделските производители за Приаксор, те вече го познават добре. Освен това БАСФ има и класически решения, които фермерите знаят от практиката си – Танго Супер, Дует, Капало. Ключовият момент е първо да бъдат обследвани посевите и да се има предвид превенцията. Нека никой да не я подценява, защото лекуващите продукти са решения, но са по-късни, по-несигурни и в условията на отчетени поражения.

Като казахте превенция, как се представя Систива на полето?

Тази есен в България влязохме по-мащабно със Систива. Тазгодишната зима е особено показателна за необходимостта от този продукт. Там, където фермерите заложиха на Систива през есента, въпреки топлата зима не се получи никаква провокация. В тези посеви нямаме болести, чисти са. В същото време тихата вегетация даде възможност за много добро братене, отлично вкореняване. Тук искам да цитирам зърнопроизводителя Светослав Русалов, който се отби при нашия щанд на изложбата Агра. На неговото поле имаме заложен опит със Систива: „Разликата в развитието на посевите пшеница е окомерна. Виждам и физиологична разлика – третираните растения са братили по-добре, имат доста повече листна маса и по-видимо са уплътнили междуредията.“  Аз, разбира се,  ще отида да ги видя още следващите дни. Но това се очаква от Систива.

В началото употребата на Систива започна при ечемика, а сега давате пример за действието й при пшеница…

Да, започнахме със Систива в ечемик, тъй като при тази култура болестите са много по-агресивни – ринхоспориум, мрежести петна, ленточна болест и други. Впоследствие решихме да приложим продукта и при пшеница, тъй като действието му върху вегетационните болести при пшеницата също е силно изразено. Това спокойствие, което Систива може да даде на земеделците през зимата и ранните пролетни месеци, също е много сериозен аргумент. Затова й дадохме шанс и в пшеница. Това решение не е само за България, за целия свят е.

Продължават ли промоциите на БАСФ?

Да. Когато земеделецът си закупи два продукта на БАСФ в пакет, той директно получава 10% по-добра цена, което никак не е малко. Това е една истинска, реална отстъпка. Дава се за едни и същи площи. Например искаме Танго Супер и Приаксор и ето какво се получава: 20 литра Танго Супер плюс 20 литра Приаксор за 250 дка – 10% отстъпка. (Върбан Върбанов показва умно измислен модел от два кръга – малък и голям. Върху тях са изписани общо 9 + 9 продукта. Малкият кръг е подвижен, върти се и фермерът може да си избере някой от 9-те препарата, изписани върху него и да го завърти, така че да го комбинира с друг продукт, обозначен върху големия неподвижен кръг. Веднага, когато се получи избраната от него комбинация, се появява прозорец с посочени дози за употреба на двата продукта – б.р.) Така земеделецът сам си прави пакета, като може да избира измежду десетки комбинации. Доста мислихме, докато направим възможни тези пакети, а желанието ни беше да не ограничаваме фермерите в избора им.

 

Leave a Comment