Агрометеорология за март: Почвата ще е преовлажнена, повреди по най-ранните овошки

Земеделците трябва да следят внимателно динамичното време, за да успеят да извършат подхранване на есенниците и сеитба на ранни пролетни култури
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог към НИМХ Пловдив

Тази година месец март започва със снежно и студено време, минимални стойности около и под минус 15°С и отрицателни дневни температури. Ще е предимно облачно с чести превалявания в земеделските райони предимно от дъжд. Очаква се постепенно затопляне, но едва към края на първото десетдневие стойностите ще бъдат близки до обичаните за месеца.

През второто десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. Превалявания се прогнозират около 13, 15 и 18 март с по-съществени количества след средата на периода. Ще е ветровито като през първите дни на периода вятърът ще е много силен. Температурите ще останат в широки граници между 2°С и 19°С.

Последното десетневие ще остане динамично, ще преобладава облачно време с чести превалявания от дъжд.

През най-студените дни снежната покривка във всички земеделски райони на Южна България ще е достатъчна, за да защити посевите от ниските температурите със стойности около и под критичните за есенниците. С повишаването на температурите покривката ще се топи, което в съчетание с очакваните превалявания ще доведе до преовлажнение в повърхностния почвен слой. При някои ранни овощни видове, които избързаха в развитие и навлязоха във фенофаза поява на венчелистчета и начало на цъфтеж,  се очакват повреди от измръзване. Високата почвена влажност и честите превалявания ще възпрепятстват обичаните за сезона агротехнически дейности на открито. Където условията през февруари не са позволили, ще е наложително да се извърши азотно подхранване на житните. Обикновено през март се провеждат сеитбите на устойчивите пролетни култури като овес, фий, грах люцерна и др. Предвид преходния характер на месеца и динамичното време средносрочните прогнози ще са от съществено значение за организиране на дейността през месеца.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment