Пчеларите подготвят петиция срещу разрешаването на неоникотиноидите у нас

пчелин, рамкиПчеларите се организират за масово участие в петиция „НЕ на неоникотиноидите!“. Към всички пчеларски организации и техните членове са изпратени форми за попълване с трите имена, броя кашерите в стопанството, местонахождението му и други данни.
С петицията браншът ще се опита да спре новата дерогация, с която БАБХ би дала разрешение за употребата за неоникотиноиди за някои области в страната. Известно е, че тази седмица работна група от агенцията е заседавала относно дерогацията, но решение все още не е взето, поясняват пчелари.
Тази седмица и Европарламентът се обяви в доклад за пчеларството срещу употребата на неоникотиноиди. Депутатите се мотивират с доклад за оценка на риска на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който потвърждава, че някои вещества, използвани в неоникотиноидите като клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам – убиват пчелите.
Компаниите производители на тази група пестициди пък са категорични, че вреда за пчелите няма, а забраната от употребата им би намалила сериозно добивите на зърно, предимно от рапица и слънчоглед.
Към формата за попълване организаторите на петицията са изпратили и пояснителна информация за вредата на инсектицидите от тази група върху пчелните семейства:
„Неоникотиноидите са системни инсектициди. Системни инсектициди са тези инсектициди, които навлизат в тъканите на растенията през листата или корените и се пренасят при движение на соковете им. На практика, тези инсектициди могат да бъдат намерени във всички части на растенията. При цъфтежа на растенията неоникотиноидите присъстват в нектара и прашеца. Действат токсично през стомаха на насекомите със смучещ устен апарат, аналогично на стомашно-действащите инсектициди. Неоникотиноидите засягат нервната система на насекомите, като причиняват ПАРАЛИЗА или СМЪРТ.Как неоникотиноидите въздействат ВЪРХУ ПЧЕЛИТЕ?- Най-често неоникотиноидите се използват за обработване на семена. След засяването на семената, заедно с развитието на растението, във всички негови части със соковете се разнасят и неоникотиноидите. Събирайки нектар и прашец, както и когато утоляват жаждата си с гутационната течност на растението, пчелите и другите опрашители са изложени на въздействието на неоникотиноидите. Ако пчелите са поели голямо количество неоникотиноиди, те УМИРАТ; ако поетото количество неоникотиноиди не е достатъчно да ги убие веднага, то въздейства на нервната им система и те губят възможност да се ориентират и НЕ могат да се върнат в кошера, ЗАГУБВАТ се и УМИРАТ; ако поетото количество неоникотиноиди от пчелите е в сублетални дози (доза, която не е достатъчно голяма, за да причини СМЪРТ, но може да РАЗБОЛЕЕ даден организъм или да го накара да промени поведението си), те го внасят в кошера. На практика в кошера постъпват нектар и прашец, съдържащи малки (сублетални) дози неоникотиноиди. С тях се хранят всички пчели в кошера – ларвите, младите пчели, пчелите работнички. Хроничното приемане на сублетални дози неоникотиноиди не УБИВА пчелите веднага , но им въздейства крайно негативно. Някои от последствията са ДЕЗОРИЕНТАЦИЯ, намалена способност за намиране на кошера, намалена ефективност на търсенето на храна, проблеми с паметта и учението, липса на общуване в колонията, проблеми при отглеждането на младите пчели, неефективност на метаболизма и отслабване на имунната система.Част от неоникотиноидите остават и в почвата за продължителен период от време – понякога за 2 – 3 и повече години.В края на 2013 г. влиза забрана за използване на неоникотиноидите имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин на територията на Европейския съюз.
В чл. 53 от Регламент (ЕО) 1107/2009 обаче се предвижда възможност за дерогация (изключение от правилото) от забраната за използване на неоникотиноидите.“

 

Leave a Comment