Птицевъдният бранш приветства БАБХ за унищожаването на нелегално внесените птици

Ново огнище на инфлуенца е открито в Северна България, над 150 хил.кошокши ще бъдат изтребени, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите

„Правилно е реагирала Агенцията по храните, когато е убила нелегално внесените през Дунав мост при Видин птици“, заяви пред Агро Пловдив собственикът на стопанство за патици в област Пловдив Иван Йотов. Той припомни за масовото изтребване на птици през миналата зима, когато фермите пламнаха от птичи грип, а животновъдите от Пловдивска област бяха най-потърпевши. Още в края на октомври 2017 г. болестта започна отново да нанася поражения в стопанствата и тогава от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) затегнаха максимално условията в птицефермите, така че да се намали риска от ново мащабно унищожение на отглежданите пернати заради инфлуенцата. Иван Йотов припомни, че в момента всички птицеферми държат животните в закрити помещения, автомобилите, с които се превозват фуражи минават през дизенфекция и движението им е под контрол. „Браншът загуби много средства миналата зима, тъй като компенсациите на държавата бяха единствено за направените до момента разходи за птиците. Никой не ни обезщети затова, че получихме разрешение да заредим с нови патета 5-6 месеца след избиването на заразените. За тас това бе допълнителна загуба“, каза фермерът.

Прочети още: Благо Джиев, птицевъд: Който угоява птица 30 дни, лъже, че я храни с натурални смески

Проф. Димитър Белоречков

Проф. Димитър Белоречков

„Аз съм уплашен от това, което се случва в момента в страната“, реагира и председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков. „Къде бяха природозащитниците миналата година, когато към 1 милион птици трябваше да бъдат унищожени заради птичия грип? Защо не защитиха и птиците, и хората, които ги отглеждат? Не си ли дадоха сметка, че стопаните бяха обречени на глад, след като дейността им бе прекратена принудително“, попита проф. Белоречков.

Според него през 2016-2017 г. птичият грип е нахлул у нас именно през Дунав мост 2 с нелегален превоз на птици, превозвани от държави с огнища от инфлуенца, каквато е Унгария.

Унищожаването на дивите птици, които са били засечени на границата при Видин, е рутинна ветеринарна практика, установена в Закона за ветеринарномедицинската дейност, според председателя. Той смята, че животните е трябвало да бъдат унищожени още във Видин, за да се ограничи риска от разпространение не само на инфлуенца, но и на други възможни болести.

„Някой трябва да си върши работата в тази държава! А природозащитниците искат оставката точно на тези, които са действали според закона. Възмутен съм“, емоционално заяви проф. Белоречков.

Според него ако държавните ветеринари бездействат, страната ще пламне от болести по животни, които застрашават и здравето на хората.

Проф. Белоречков съобщи, че опасността от инфлуенца не е отминала, дори напротив. Тези дни заразата е установена и лабораторно доказана в голяма птицеферма в Северна България. Над 150 хил. кокошки трябва да бъдат унищожени тези дни.

„От името на съюза изпратих писмо до БАБХ, с което приветствам ветеринарните власти за бързата реакция към нелегално внесените птици“, допълни председателят. „Само стриктното спазване на правилата може да ни предпази от опасни заболявания по животните. Този път ветеринарните власти си свършиха добре работата“, коментира професорът. „Нека да ги оставим на мира“, призова той.

 

 

Leave a Comment