Агро практики през март

Зеленчуци

В началото на март или когато снегът се стопи и земята поизсъхне трябва да се засеят ранните картофи. Правят се редове, като разстоянието между тях е 60 см. Семената се полагат от източната или от южната страна на редовете през 20-25 см с кълновете нагоре. Преди да се покрият с около 7 см пръст, се хвърля амониева селитра. Това трябва да се случи, когато температурата на почвата е 8-10 градуса.

домати

Ранните домати се пикират

В началото на март се пикира и доматеният разсад в полиетиленов тунел или в парник. Растенията се засаждат през 10 см едно от друго.

Пиперът и патладжанът се засяват около средата на март, а в края на месеца – и доматите за средно ранно полско производство. Сеитбената норма при пипера е 8 до 10 грама на квадратен метър, на патладжана е 3-4 грама, а на доматите 2-2.5 грама. Преди семената да се покрият с пръст, се напрашават с медсъдържащи препарати. Целта е да се унищожат почвените гъби, които могат да предизвикат заболявания. Другата възможност за предпазване от заболяванията е след като се покрият семената с пръст, да се полее с бордолезов разтвор 0.5% до 5 литра на кв. м. Разбира се, това се практикува, ако семената не са обеззаразени предварително.

През март се засяват морковите, репичките, магданозът, копърът, пащърнакът, средно ранното зеле. В самото начало на месеца се засява и градинския грах, ако това не е направено през февруари.

Лозя

До края на март трябва да приключи резитбата на лозята, а до началото на април – и на асмите. Резитбите са два вида – къса и смесена.

лозя през февруариПри късата или чеповатата резитба пръчките се режат на две пъпки (очи)  от основата (получава се чеп с две очи). Изрязаните по този начин части се наричат плодни звена. Пръчките за плодни звена не трябва да са много тънки или много дебели, а средно дебели и добре узрели. Установено е, че пъпките на тези пръчки са с добра родовитост. Важно е да се знае, че при резитбата на лозата около 80-90% от пръчките  се отстраняват, като се изрязват до основата и само малка част се оставят за плодни звена. Това се прави, за да не се претовари растението. Броят на очите (пъпките) в зависимост от формировката трябва да останат от 10-15 до 30-40 броя. Друга съществена особеност при резитбата на лозата е местоположението на чеповете и плодните пръчки върху рамената и кордоните. Като правило първата пръчка от стария чеп се реже за нов, а по-горната пръчка се премахва, като се прерязва през стария чеп.

При смесената резитба се оставят и по-дълги пръчки на 10 до 12-14 очи, наречени плодни или по-къси пръчки с 6-8 очи, наречени стрелки. Когато върху стария чеп има само една развита пръчка, тя се оставя за нов чеп, а за плодна се избира пръчка от старата плодна пръчка. Върху едно рамо не се оставят повече от 2-3 чепа при късата резитба.

При смесената резитба плодните пръчки трябва да не се оставят върху всяко рамо, а през 1-2 рамена, за да не претрупва лозата с много плод.

При резитбата през пролетта, отрезите при чепа се извършват наклонено в противоположна посока на горното око. По този начин капките вода, които изтичат от чепа, не обливат долната пъпка.

Освен резитбата, лозарят трябва да засади млади лозички на мястото на изсъхналите. Също така – да направи пролетна оран с дълбочина 15 см. Добре е да натори насаждението с калиеви и фосфорни торове. Да напръска с хербициди срещу широколистните и житните плевели. И да направи третиране срещу антракноза, бактериален рак и екскориоза.

Овощна градина

резитбаПрез март се прави резитба на малините и касиса, като клонките се съкращават с една пета. Сухите листа на ягодите се събират и изгарят, за да не се възобновят предишни заболявания. Желателно е да се направи и подхранване с амониева селитра.

Март е най-подходящия месец за засаждане на овощен посадъчен материал. Младите костилкови дръвчета се садят до средата на март, а семковите видове  до края на месеца.

При овощните резитбите трябва да са приключили или да са към финала.

През този месец насажденията се подхранват с азотни торове, извършва се почвена обработка в междуредията и между дърветата.

Правят се профилактични предцъфтежни пръскания  срещу щитоносна въшка, червен овощен акар, листна въшка, листна бълха, листозавивачки, педомерки и други. При семковите се третира превантивно срещу струпясване по ябълката и крушата, ябълков молец, ябълков цветопробивач и други. При костилковите – срещу бактериален пригор, сачмянка, къдравост по прасковата.

През този месец в градината се настаняват пчелните кошери, за да може медоносните насекоми да подпомогнат опрашването, когато дръвчетата цъфнат.

Пчелни семейства

кошери за пчелиПчелата майка вече е започнала да снася яйца – отначало малко – по 20-30 на ден. Но когато работничките започнат да събират цветен прашец и нектар, и да хранят майката с пчелно млечице, тя снася по 1500 яйца на денонощие.

Пчеларите трябва да направят осведомителен преглед на кошерите и пчелните семейства в тях, когато температурата е над 12 градуса. До края на месеца се извършва главен пролетен преглед. С него трябва да се определи каква е силата на семейството. Ако пчелите са много, стопанинът трябва да добави в кошера пити с мед, за да ги подхрани. Добре е този месец  да се дезинфекцират кошерите.

Свързани публикацииКак да си отгледаме репички и магданоз

Резитбата на овошки е важна практика

Майстор разказва как се режат лозя, за да родят над 2 тона през есента

Leave a Comment