Ферма за щрауси се създава в село Бяла река

щраусФерма за щрауси се създава в село Бяла река, община Първомай. Инвеститорът смята да отглежда около 30 птици с цел добив на яйца. Стопанството ще е върху 2 декара, съществуващи постройки ще приютяват птиците през нощта и при лошо време.

Все по-рядко в страната може да се открие ферма за щрауси. Преди повече от 10 години отглеждането на наричаните от арабите камилски птици бе дори модерно. След като България стана член на ЕС и земеделската политика не поощри това „въдство“ със субсидии, стопанствата започнаха да изчезват от аграрната карта.

В подмярка 4.1.2 за малките стопанства (чието отваряне предстои) щраусите са включени в приложение №2 като приоритет. За да може да участва за финансиране по тази подмярка, стопанин на щрауси трябва да разполага със 7 до 9 птици. Щраусите бяха допустими и по мярка 4.1.

В популярните четива се твърди, че всичко щраусово може да се продаде на много добра цена – яйцата, перата, кожата, месото. Знае се, че у нас яйцата се продават за около 50 лева, най-вече около Великден. Пазаруването им обаче е повече екзотично, отколкото практично, тъй като веднъж счупено, яйцето трябва да стане на гозба за почти дузина души. Другата му употреба е да се използва като основа за рисунки. Перата, които някога и в други държави са били символ на богатство, у нас нямат подобно значение. Месото е деликатес, но за да служи за приходи, фермата трябва да предназначена за месодобив, а не за яйца.

Leave a Comment