Кои хибриди слънчоглед и царевица са най-подходящи за Южна България

BASF
Слънчогледът P64LE25 никога не ни предава, при царевицата за силаж предлагаме изключителния Р1535, разказа агрономът на „Пионер“ Дойчо Дойчев

Дойчо ДойчевЗакъснялата зима покри със сняг и полетата в Южна България. Като се стопи снегът, фермерите ще започнат подготовката за сеитбата на пролетните култури. Какво предлага лидерът при семената на царевица и слъчноглед „Пионер“, попитахме регионалния агроном Дойчо Дойчев.

Слънчоглед

Актуалните предложения за район Пловдив и Пазарджик започват с познатия и доказал се P64LE25. “Този хибрид винаги го препоръчвам смело, защото се представя изключително добре“, споделя Дойчо Дойчев. “Има потенциал за отличен добив. Устойчив е на всички раси синя китка  – от А до G, както и на расите мана, разпространени в България. Освен че имаме много добри показатели като добив, продукцията е от високо качество. P64LE25 е стандарт при беления слънчоглед и е предпочитан от търговците. Когато разберат, че им се предлага P64LE25, те с готовност го изкупуват и в повечето случаи предлагат и бонус на фермерите. Това е така, защото освен че има добър добив, P64LE25 е и с добър рандеман. Като вегетация е средноранен и това е предимство. Аз го препоръчвам дори на фермери, чиито стопанства не познавам добре, защото P64LE25 има една характерна черта – винаги се отплаща на стопаните“ – каза от височината на опита си Дойчо Дойчев.

Друг много добър слънчоглед за района на Южна България е P63LE113. Той партнира много добре на P64LE25. Неговото предимство е, че е малко по-нисък, по-рано узрява и затова „Пионер“ го препоръчва за микрорайони, където засушаването е характерно. P63LE113 е с пункт – пункт и половина по-високо маслено съдържание. Агрономът съветва земеделците от Южна България да заложат на P64LE25, P63LE113 и на предложението от миналата година – P64LE121.

P64LE121 е средноранен слънчоглед. Той е с най-висока сухоустойчивост. Освен това е толерантен на синя китка, която все по-често се забелязва на полетата в Пловдивска област. Този плевел се среща понякога дори на места, където се прилага Clearfield® технологията. Причината за това е, че когато синята китка е прекалено разпространена , контролът върху нея е изключително труден.  Превзела е полетата, заради отглеждането на неустойчиви на синя китка хибриди и скъсения сеитбооборот, при който слънчогледът вместо през 4-5 г., се засява след 2-3 години на едно и също поле.“ Всички наши Express® хибриди имат висока устойчивост на синя китка“, обобщава специалистът на „Пионер“.

От миналата година много добре се налага едно ново предложение: P64HE118. Това е високоолеинов слънчоглед по ExpressSun® технологията. Съдържанието на олеинова киселина в него е над 92%. P64HE118 има добър отговор на мана и други болести, устойчивостта на синя китка е до раса Е.

За прилагащите Clearfield® технологията се препоръчва хибридът P64LC108. Той по нищо не отстъпва  на конкурентните хибриди за тази технология. Но пък има предимството да притежава силна устойчивост на синя китка до раса G. И ако фермерите трябва да третират с Пулсар, само защото в полетата им расте синя китка, то ако са заложили на този хибрид , пръскането не е необходимо. Хибридът има много висока генетично заложена защита на мана.

Новото предложение в Clearfield® Plus сегмента е P64LP130. „Призовавам всички фермери, които отглеждат по тази технология, да пробват и нашия слънчоглед“, специално отбеляза Дойчо Дойчев. Този хибрид е силно толерантен на синя китка и е с отлична устойчивост на мана. Има здраво стъбло, високо маслено съдържание, силен потенциал за добив. Добър е за по-засушливи райони, каквито са повечето в Южна България.“

Сюрпризът сезона е новото предложение P64LL125. От „Пионер“ очакват в следващите години хибридът да стане хит. Той е конвенционален и също притежава качествата на Pioneer Protector® синя китка. За пръв път излиза на пазара този сезон. P64LL125 изпреварва по добив всички  конвенционални линолови слънчогледи. Стъблото му е здраво и средно високо.

Фермерите, които произвеждат така наречения „птичи“ (шарен) слънчоглед , се насочват към хибрида P64BB01. Той е лидер сред семената в това направление. Винаги се представя много добре за района на Южна България и в последните години търсенето му се е увеличило значително.

Царевица

Царевицата в Пловдивско и в Пазарджишко се отглежда основно при поливни условия. Малко земеделци рискуват да заложат на неполивна царевица. Ако лятото е дъждовно, те ще спечелят, но рискът е много голям.

Иновативната Optimum® AQUAmax® продуктова линия има наистина отлични предложения, които са добър избор при отглеждането на царевица и при засушливи условия по време на вегетацията. Това са Р0023, ФАО 450, добре наложилият се хибрид P0216 (ФАО 480) и новият хибрид, който се е откроил в демоопитите през 2017 г. – Р0312 (ФАО 440).

Р0937 е хибрид с изключително висок потенциал при  високоинтензивна технология на отглеждане (ФАО 570). „Фермерите не трябва да ги спира високото число по ФАО, защото резултатите на този хибрид са впечатляващи – 1500 кг и дори нагоре. В Южна България тези добиви са постигнати с подходящо торене и напояване.

Много добри предложения за хибриди за зърно са Р9903, ФАО 430 и доказалият се вече хибрид Р9911, ФАО 435.

„На тези, които искат да пробват някои от нашите по-ранни хибриди, мога да препоръчам новия Р9415, ФАО380“, добави агрономът. „Предлагаме го за първа година. Има висок потенциал за добив, много добра сухоустойчивост и при високоинтензивна технология, въпреки че е по-ранен хибрид, спокойно дава 1000 – 1200 кг.“

Добре наложил се в тази група е и хибридът Р9486, ФАО 380.

При неполивни условия отлично предложение е Р9241, ФАО 370.

В последните няколко години доста фермери заложиха на отглеждането на силажни царевици. Растителната маса се използва не само в животновъдството, но и за производство на биогаз. Тук международната компания има изключително постижение – Р1535 (ФАО 660). „Този хибрид показа качества дори и през 2017 г., която не беше от най-добрите, не толкова заради засушаването, колкото заради екстремално високите температури от над 38°, а дори и над 40°С. Р1535 позволява сгъстяване. През миналата година постигнахме в производствени полета между 7 и 8 тона от декар. През 2016 г. имахме рекорд от същия хибрид от 12,5 тона в поле на производител от Пловдивска област, който приложи висока технология на отглеждане – 12 500 растения на декар, капково напояване и много добро запасяващо торене“, припомни Дойчо Дойчев.

1 Comment

  1. ИАСАС казва:

    Зърното от пионерските царевични хибриди не се поема с
    охота от животните. Същото се отнася и за силажите им.

Leave a Comment