За 8 г. производството на тютюн е намаляло 3 пъти. Днес обсъждат ставките на помощта

тютюнЗа 8 години – от 2010-а до 2017 г., производството на тютюн е намаляло почти 3 пъти. През 2010 г. то е било 50 хил. тона, а миналата година е 17 хиляди, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и президент на европейския браншови съюз Цветан Филев пред БНР. Голяма част от тютюнопроизводителите вече се занимават със зърнопроизводство, биологично земеделие и овощарство.

Днес на Консултативен съвет в сградата на Министерството на земеделието, храните и горите ще бъдат разгледани ставките на държавната помощ, която тази година е 84,5 млн. лв. По план размерът на помощта ще бъде с 5% по-нисък спрямо 2017 г.

Не е ясно какво ще е предложението на министерството. Ако се запазят процентните съотношения между по-големите и по-малките производители, е възможно отново да се стигне до недоволство от страна на големите.

Според Индикативния график за директни плащания за 2017 г. помощта за тютюна трябва да бъде изплатена между 10 и 20 април.

Цветан Филев посочи, че все повече тютюнопроизводители залагат на качествена продукция, която се изкупува по-скъпо. За целта те използват сортове, предоставени им от изкупвачите.

 

Leave a Comment