Наш фермер произвежда ток с мощност 2,4 мегавата единствено със слама

котел за биомасаБългарски фермер единствено със слама в котел произвежда топлинна енергия с мощност от 2,4 мегавата. Към края на февруари инсталацията е напълно завършена, а на изложението „Енергийна ефективност и ВЕИ“ ще бъдат дадени подробности за действието на инсталацията. Това съобщава Ариян Висер, управител на Джададжи ЕООД, който за поредна година ще бъде сред изложителите енергийния панаир. Той ще се проведе от 27 до 29 март в Интер Експо Център в София.

„Очакваме пълното стартиране на 2.4 мегаватовата инсталация към края на февруари 2018 и ще можем да обсъдим подробности за проекта по време на изложението. Интересното в случая е, че нашият клиент е аграрен производител и затваря цикъла си на производство, използвайки остатъчната слама за продукция на топлинна енергия, която е нужна за използване обратно в производството. Така успява да оптимизира своя енергиен разход и да намери приложение за остатъчната слама. Съществен е фактът, че по този начин нашият клиент оптимизира икономическото си представяне и конкурентоспособността на фирмата“, обяснява Висер.

Водещи компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Дания, Италия, Испания, Литва, Полша, Турция, Холандия, Швеция ще представят нови решения и технологии по време на изложението.

Производител на котела, ползван от българския фермер, е Kara Energy Systems. Компанията вече 50 години предлага промишлени котли за биомаса в диапазона от 500 киловата до 15 мегавата. Кара ще присъства за трети пореден път на изложението  на Via Expo. Фирмата е световен доставчик на цялостни системи за горене на дървесина и други видове биомаса, включително слама.

Leave a Comment