Крупни земеделски организации от региона Три морета с допълнителни препоръки за ОСП след 2020

В официално общо изявление, подписано и от НАЗ, участниците препоръчват на ЕК подпомагането през следващия програмен период да е към активните фермери, а таваните на плащанията да са доброволни

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се включи в двудневни срещи, посветени на официалното съобщение на Европейската комисия относно следващата ОСП – „Бъдещето на прехраната и селскосто стопанство“, съобщиха от организацията.  Под домакинството на Словашката камара на земеделието и храните форумът събра земеделски камари и организации от региона Три морета.

Началото на събитието бе поставено с изказвания от страна на министъра на земеделието на Словакия Габриела Матечна, председателя на Словашката земеделска камара Милан Семанчик, ръководителя на Представителството на Европейската комисия в Словашката република Ладислав Мико и Джон Брайън от Европейския икономически и социален комитет.

Според земеделските структури от всички участващи държави свиването на бюджета на ОСП след 2020 г. е немислимо, предвид наблюдаваното изкривяване в конкурентоспособността на фермерите и неравностойната позиция на редица държави от Източна Европа. ОСП трябва да предложи еднакви условия за всички земеделски производители от ЕС, в това число: изравняване на директното подпомагане, балансиране на отпусканите държавни помощи, засилване на позициите на местното производство в търговските вериги и пр.

Ася Гочева коментира от името на НАЗ комюникето на Комисията, като засягащо редица чувствителни за земеделците теми. Според НАЗ национално съфинансиране на директните плащания е абсолютно неприемливо, тъй като би подкопало конкурентоспособността на фермерите в рамките на ЕС и особено на тези в България.  Като отговорно и разумно следва да се разглежда предложението на комисар Йотингер за попълването на бюджета след Брекзит чрез повишаване на приноса на държавите членки.

Недостатъчната информация по отношение на националните стратегически планове за ОСП също поражда притеснения относно конкурентоспособността на земеделските стопани на единния европейски пазар. Подходът към околната среда следва да бъде преосмислен, така че да не води до понижаване на производството, доходите и устойчивото развитие на стопанствата в ЕС. Приведен бе и конкретен пример – в условията на недостиг на протеинови култури в ЕС, Комисията налага извънредни изисквания, оказващи негативно въздействие върху това производство. НАЗ изрази загрижеността си относно влошаването на конкурентните позиции на произведената в ЕС земеделска продукция. На единния пазар се откроява дисбаланс, вследствие на вноса на произведена в трети страни продукция, подкрепяна в често случи от търговски сделки за безмитни квоти и радваща се на множество конкурентни предимства – ниски производствени стандарти, достъп до нови биотехнологии и до определени ПРЗ, и др.

Конференцията завърши с подписването на официално общо изявление на земеделските камари и организации от Словакия, Чехия, Полша, Унгария, Литва, Румъния и България. Документът потвърждава и разширява препоръките от Декларацията от Братислава от  2017 г. относно бъдещата ОСП: директното подпомагане трябва да бъде насочвано към активните фермери; националното съфинансиране не е алтернатива за замяна на общия бюджетен ресурс; прилагането на тавани на директните плащания следва да бъде доброволен избор; гаранции, че изплащането на директното подпомагане  няма да бъде застрашено от процедурата на одобрение на националните стратегически планове; благоприятните за околната среда мерки следва да бъдат по-гъвкави и по-облекчени за прилагане.

С положения подпис като представител на НАЗ Светослав Русалов приветства постигнатия консенсус и взаимен компромис при изработването на документа: Общото изявление на нашите земеделски организации ни позволява да акцентираме върху проблемните моменти в комюникето на Комисията, да призовем институциите да се съобразят с гласа на фермерите от т.нар. нови държави членки при формирането на  бъдещата ОСП след 2020 г.

 

Leave a Comment