8 март – празникът на мъжете, честван от жените!

Честит международен празник на жените!

поле с лалетаВъзникнал като женски бунтове за повече права – икономически, социални и политически, този ден с този му акцент продължава да е повод за търсене на повече справедливост в отношението към различните полове. 8-ми март е все така актуален заради разликите в заплащането на труда при мъжете и жените, и заради факта, че светът се управлява предимно от мъже – и в политиката, и в бизнеса, пък и в сферата на изкуството. Една от причините за това е, че жените са заети с по-важните неща в живота и не им остава време да бъдат достатъчно активни в деловите изяви. А най-важните неща са напълно безплатни, защото няма как да бъде остойностена любовта, която майката дава на детето си, грижата за поддържането на реда и хармонията в семейството, въображението, с което жената поглежда в бъдещето, за да го композира по най-добрия начин. Да си призная, мен лично, никога не ме е дразнела шефската позиция на мъжете, стига те да не са тиранични или глупави. Дори ми харесва тяхната рационалност, логика и способност да виждат нещата отвисоко. А когато имат и красив ум, нещата могат да отидат към влюбване. И ето че отново, както на всеки 8 март, започвам да се чудя защо трябва да има празник на жените, след като просто няма как да разделим света на две групи. Ние сме неделими – във всяка жена има нещо от мъжа, и във всеки мъж – от жената. Казват, че душите нямат пол.

Но 8 март е прекрасен повод да си спомня за жените, които ми подариха душите си и цялата си любов някога, когато ги имаше. Какъв човек ще станете зависи от първите години, зависи от това дали е имало кой да ви научи да обичате, дали ви е дал очи за пъстротата на света, разпалил ли е огъня на въображението ви тогава и завинаги, научил ли ви е да бъдете милостив, да сте искрен, да вярвате в чудеса. Трудно ми е да си представя в тази роля някой мъж. И не за друго, а защото мъжете трудно изразяват емоциите си. Затова нека да благодарим на нашите баби и на мама. Празникът на жената е още един повод да си спомним за тях и да ги прегърнем, ако не с ръцете си, то поне със сърцето си.

Не знам дали мъжете осъзнават колко са зависими от жената, която обичат. Тя може да събере нотите на любимата си песен и да направи стълба от тях, по която мъжът да стигне до небето и отвъд него. Но може също така лека-полека или изведнъж песента да спре и мъжът да разбере, че крилете, на които е летял, са били специален подарък, който е бил оттеглен. Там, горе, той е в състояние да направи всичко. А долу на земята може единствено да ходи, препъвайки се от спомена за простора, който е изгубил. Трагичното е, че в  същия ад попада и жената. Затова 8 март е празник както за жените, така и за мъжете – отгледани и обичани от жени, които могат да ги превърнат и в принц, и в просяк. Защото когато обичат някого, обичат и себе си. И когато мразят, се наказват така жектоко, както никой друг не може да го направи.

 

 

Leave a Comment