Започна пролетният базар на пчеларите на централния площад в Пловдив

базар на мед в Пловдив

Пролетният базар на пчеларите от общинското дружество „Акация 1899“ започна от днес, 9 март, на централния площад в Пловдив. Десетина производители на нектарен и манов мед, на прополис, пчелен прашец и други продукти изложиха реколтата, събрана от пчелите миналато лято, близо до

Георги Лисичков

Георги Лисичков

западния вход на пощата. Базарът ще продължи до 18 март, неделя.

Пролетните прегледи на кошерите са дали успокоителната информация, че смъртността на пчелите не е така голяма, каквато бе миналата година по това време. Дори е по-малка и от обичайното.

Георги Лисичков обясни, че още в края на януари е вдигнал капаците, за да види какво се случва в гнездата. „Видях, че майката е започнала да снася и това продължи до застудяването в края на февруари“ – разказа той. През най-студените дни около 1 март яйценосната дейност на майката е била спряла. Сега обаче, когато слънцето започна да топли земята, процесът е възстановен. Пчелите събират прашец от цъфналите дрян, лещник и минзухар, наблюдава Лисичков.

„Този месец пчеларите трябва да отворят кошерите, когато температурата е над 14 градуса, и да стеснят гнездото“, съветва изложителят. Това е необходимо, тъй като по-старите пчели вече са измрели, останали са само тези от последното есенно поколение. Мястото, което заемат, трябва да се свие върху по-малко рамки, за да може работата на пчелите да е по-ефективна“, поясни пчеларят.

Изложителите са подредили върху масите разнообразен мед, направен от акация, билки, мана и други цъфтящи растения. Големите буркани струват средно по 10-12 лева. Някои предлагат мед с джинджифил, с пчелно млечице, със сусамов тахан. Почти навсякъде има тинктури от прополис, който е сред най-силните имуностимуланти. Пчелният прашец – най-чистият протеин, се предлага в различни разфасовки.

базар на мед

1 Comment

  1. Теодора Спасова каза:

    Здравейте, може ли да ми дадете телефон за контакт на Г.Лисичков? Преди години, когато живеех в Пловдив си купувах редовно от него акациев мед-невероятен е, но понеже вече не съм в Пловдив, бих искала да си купя, като ми го изпрати по куриер.

Leave a Comment