Националният проект за винен туризъм с 12 маршрута обсъдиха в Банско

В зимния курорт бяха обсъдени с бизнеса дестинациите „Долината на Места“ и „Долината на Струма“

„Съвместният проект „Сподели България“ между Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на туризма предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта в България. Разчитаме на диалога с местния бизнес, с производителите и общините, за да намерим най-правилната и успешна реализация на маршрутите. Проектът е отворен за надграждане“. Това заяви министър Румен Порожанов при откриването в Банско на първата кръгла маса по инициативата. На нея бяха обсъдени две от дестинациите – „Долината на Места“ и „Долината на Струма“.

Моделът за slow туризъм включва 12 маршрута, който бе представен през октомври 2017 г. предвижда да има 12 маршрута. Те са:

– Долината на Струма – включва Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник
– Долината на Места – включва Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово
– Западна Тракия – включва районите на Пазарджик, Пловдив и Асеновград
– Розовата долина – включва Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря и Казанлък
– Източна Тракия – включва Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат
– Сакар – включва Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград
– Златия – включва Враца, Монтана и Видин
– Мизия – включва Плевен, Оряхово, Свищов и Русе
– Добруджа и Северно Черноморие – включва Силистра, Добрич, Варна и Балчик
– Южно Черноморие – включва Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево
– Стари Столици – включва Велико Търново, Плиска, Преслав, Горна Оряховица, Търговище и Шумен
– Източни Родопи – включва Хасково, Кърджали и Ивайловград

„България разполага с многообразие от вкусове, храни и вина, както и с чудесен климат. Имаме 52 вина със защитено наименование на произход и 2 със защитено географско указание (ЗГУ)- „Дунавска равнина“ и „Тракийска низина“, каза Порожанов. И обяви, че износът на българско вино постоянно нараства и е достигнал 62 млн. литра през 2017 г.  Благодарение на финансирането от европейските програми и Националната лозаро-винарска програма у нас вече има модерни винарни и индустрията се развива изключително успешно.

Създаването на вина с уникални качества от бутикови изби е характерен за цялата страна, но може би намира най-силно проявление именно в долините на р. Струма и р. Места, коментира министърът на земеделието. Към настоящия момент площите с винени сортове в двата региона са 4200 хектара при около 60 хил. ха в България. Регистрираните обекти за винопроизводство в двете долини са 37. Отглеждат се, както типичния и известен сорт Широка мелнишка лоза, така и Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран и Сира. В последно време намират място и модерни сортове като Малбек, Пети вердо и Гренаш. Около 52 млн. лв. годишно стигат до винарите у нас по Националната лозаро-винарска програма.

„С проекта за 12 винено-кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната“, заяви  министърът на туризма Николина Ангелкова. В кръглата маса участие взеха и кметовете на общините по поречието на Струма и Места, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, земеделски производители, винопроизводители, хотелиери и др.

Leave a Comment