За животновъди и пчелари, пострадали от бедствия през 2017 г., са утвърдени 31 453 лв.

Заявление ще се приемат от 26 март до 10 април, плащане – до 25 април

пчелинУправителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс за 2018 г., в размер на 31 453 лв., по Схемата „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия„, настъпили през 2017 г.

На финансова подкрепа подлежат земеделски стопани, включени в Регистъра на издадените констативни протоколи на земеделски стопани с унищожени от природни бедствия селскостопански животни и пчелни кошери, и пчелни семейства през 2017 г., изготвен от МЗХГ.

Помощта се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, съгласно Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Те не трябва да имат задължения към ДФ „Земеделие“ и към държавния бюджет.

По линия на схемата, обезщетенията са до 100 % от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории, в т.ч. и на чистопородни разплодни животни, отводки и кошери, на базата на данни от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД.

Заявления за подпомагане по схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 26 март до 10 април 2018 г. Средствата ще бъдат изплатени до 25 април 2018 г.

Leave a Comment