Хуманното отношение към свине ще бъде подпомогнато с 30 млн. лв.

свинеФинансов ресурс в размер на 30 млн. лева е осигурен за „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“ за 2018 г. Изплащането на средствата по схемата ще се извършва годишно еднократно или на траншове в зависимост от категорията животни, реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие“.

С Решение на Европейската комисия от 27.07.2017 г. е одобрена схемата за държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“ за периода 2018-2020 г. В обхвата на новата схема на държавна помощ са запазени мерките, прилагани до 2017 г.:

  • Мярка А. Осигуряване на свободна подова площ над задължителния стандарт;
  • Мярка Б. Осигуряване на изкуствено осветление за най-малко 11 часа;
  • Мярка В. Използване на фураж, съдържащ най-много 2,5 mg/kg деоксиниваленол.

Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Максималният годишен интензитет на подпомагане е до 500 евро на животинска единица.

Помощта се предоставя на едно стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години. Покриват се разходи на земеделските стопани, надвишаващи стандартите за хуманно отношение към свинете. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и правилно да съхраняват зърното.

По схемата за държавна помощ ще бъдат изготвени указания за прилагане, съвместно с МЗХГ.

Leave a Comment