Почина Стивън Хокинг – ученият, който предсказа, че ще се разселим из цялата Вселена

BASF
Стивън Хокинг

Стивън Хокинг

Астрофизикът Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж, съобщиха световните агенции. В продължение на 55 г. той живя с ужасната си диагноза амиотрофична латерална склероза, в инвалидна количка и над 30 години без собствения си глас. Въпреки болестта, която е предполагала в началото само още година-две живот, Хокинг работи активно в сферата на космологията и квантовата гравитация и създаде три деца.

Хокинг напусна живота на датата, на която се е родил Айнщайн, а също и на възрастта, на която е починал – 76 г. Сигурно е чиста случайност, въпреки че случайности няма.

Често се наблягаше на факта, че Стивън Хокинг е роден точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей. Обръща се внимание и върху поста, който е заемал до 2009 г. в Кеймбриджкия университет – Лукасов професор по математика. На същата позиция е бил някога и Исак Нютон.

В интервю по случай 70-ия му рожден ден, на въпроса за какво мисли най-много през деня, професорът отговари категорично: „За жените. Те са пълна загадка.“

В друго интервю Стивън Хокинг казва: „Трябва да обмислим всички възможни варианти за спасение (на Земята). Ако успеем през следващите двеста години да избегнем катастрофата, човечеството ще бъде в безопасност, тъй като ние ще се разселим по цялата Вселена”.

Цитати от Стивън Хокинг:

…Айнщайн е грешал, като е казвал, че: „Бог не играе на зарове“. Наличието на черни дупки предполага, че Бог не само си играе на зарове, но понякога ни обърква, като ги хвърля там, където не можем да ги видим.

…Ако Вселената има начало, бихме могли да предположим, че има и създател. Но ако Вселената е напълно самостоятелна, ако няма граници и ръбове, то не би трябвало да има нито начало, нито край, а просто да съществува. Къде е мястото в този случай на създателя?

Винаги ме изненадва, колко незаинтересовани сме ние днес за такива неща като физиката, пространството, Вселената и философията на съществуването ни, нашата цел, нашата крайна дестинация. Този свят там, навън, е напълно луд. Бъдете любопитни!

Всички доказателства сочат, че Бог е всъщност отявлен комарджия, а Вселената е голямо казино, където се хвърлят зарове и колелата на рулетка се завъртат при по всякакъв повод.

Възможно е примитивният живот (във Вселената) да се среща много често докато интелигентният – твърде рядко. Някои биха казали, че всъщност му предстои да се появи и на Земята.

Едно от основните правила във Вселената е, че нищо не е съвършено. Съвършенство просто не съществува. … Без несъвършенство не бихме съществували нито вие, нито аз.

Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкия дух.

Има смисъл само ако не се отказвате.

Интелигентността е способността да се адаптираш към промените.

Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание.

Ние сме само една напреднала порода маймуни на една малка планета около една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. И това ни прави много специални.

Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отвърляй.

Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, са определено губещи.

Ако извънземните ни посетят, резултатът би бил като при пристигането на Колумб в Америка, което не е свършило добре за местното население.

Leave a Comment


− 4 = четири