В област Бургас няма наводнени ниви, фермерите от Видин ще бъдат компенсирани

наводнени нивиВ област Бургас няма наводнени ниви, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. До момента не са постъпили сигнали в „Гражданска защита“, областна земеделска дирекция и „Напоителни системи“ от бургаските села Извор, Присад, Зидарово, Вършилово и Димчево, какви „новини“ има в интернет.

По данни на „Напоителни системи“ ЕАД към момента обстановката в страната се нормализира, няма опасност за земеделските земи, инфраструктурата и населените места. Възстановена е дигата до моста при с. Иново, област Видин.

Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи във Видин, че е получил уверението на Румен Порожанов за компенсиране на фермерите, чиито посеви са застрашени от наводненията.

„Река Тимок в момента е в застой, дори се отчита видимо понижаване с около 5 см. Що се касае до подпочвените води, които създават проблем, водата видимо е изпомпана – около 25-30 сантиметра е отводнена. Важното е, че подпочвените води не се увеличават, обстановката в момента не е усложнена“, обясни пред Bulgaria ON AIR областният управител на Видин Албена Георгиева.

Leave a Comment