Извънредно в НАЗ ще обсъдят днес законопроект за контрол върху горивата

протест с комбайни и трактори
Търговците на едро и собствениците на складове трябва да имат капитал от 3 млн. лв., и да предоставят обезпечение по 500 хил. лв.

На извънредна среща днес от 13 часа Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще обсъди позицията си относно законопроект за регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтопродукти. „Вероятно ще поискаме земеделските производителите да бъдат изключени от условията в този закон“, съобщи пред Агро Пловдив човек от управлението на асоциацията.

Законопроектът предвижда регистрация и контрол върху лицата, които осъществяват икономически дейности с горива. Той обхваща търговията на едро и на дребно с нефт и продукти от него, съхраняването им извън данъчни складове и складови стопанства, регистрирани по Закона за акцизите, транспорт, пълнене на бутилки и дистрибуция. Министерството на икономиката ще контролира условията по новия закон чрез специализирано звено. Отделно от него ще бъде създаден Консултативен съвет, в който участват представители на МВР, МОСВ, агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, Агенция за метрологичен и технически надзор, Агенция „Митници“, НАП и представители на браншови организации.

За да бъде регистрирано едно лице – търговец на едро, то трябва да има уставен капитал не по-малко от 3 млн. лв. или активи за 3 млн. лв., се посочва в проектозакона. Ако е търговец на дребно се изисква капитал от 20 хил. лв. за всеки обект. Ако лицето съхранява нефт и нефтени продукти, необходимият капитал (или активи) е в размер на 3 млн. лв. Поставено е условие и за висше образование и осигурителен стаж, не по-малък от 5 години за държателите на складове. Отделно от това от собствениците на складове се изисква да имат монтирани измервателни уреди, да са осигурили интернет достъп на митническите служители и тези на НАП, както и други условия. Именно против измервателните уреди се обявиха през 2015 г. зърнопроизводителите и след нациолния протест, който проведоха през лятото на същата година, изискването отпадна.

Законопроектът поставя условия и внасяне на обезпечения, които за търговците на едро и за държателите на складове са по 500 хил. лв., а за търговците на дребно – по 20 хил. за всеки обект. За транспортните фирми изискването е за 3 хил. лв. за всяко превозно средство. Като таван на обезпечението е посочена сумата от 500 хил. за едно лице. Обезпечението трябва да е непокътнато за не по-малко от 18 месеца.

 

 

 

 

 

Leave a Comment