Агрометеорология: Идва хлад, вероятността от повреди по цъфналите овошки е слаба

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог при НИМХ Пловдив

През изминалия период температурите останаха около и над обичайните за средата на месеца. Максималните стойности бяха около и над 20°С. Валежите не бяха с големи количества, между 2 mm и 12mm (Ямбол 2.3mm; Сливен 4.1mm; Стара Загора 11.6mm; Хасково 5.2mm;  Пловдив 7.9mm; Пазарджик 11.2mm).

Агрометеорологичните условия бяха благоприятни и доведоха до ускорено развитие при всички растения. След преминалите студове, житните посеви чувствително подобриха общото си състояние като средната им височина в района беше над 15 cm. При най-рано  засетите площи набраната температурна сума доведе до влизане на растенията във фаза вретенене. Продължиха вегетационните процеси при овощните видове като при джанка, кайсия, бадем беше регистрирана фенофаза масов цъфтеж. Има регистрирани повреди от ниските температури в началото на март, но само при избързалите в развитие дръвчета (снимка). При всички видове, включително и късните семкови, се наблюдавашецъфнала клонка, повреди масово разпукване, а при ранните сортове лози сокодвижение. Високите температури, ветровитото време и по-слабите валежи дадоха възможност за подобряване на агрофизичните свойства на почвата в повърхностния почвен слой и за провеждане на сезонни агротехнически дейности.

Почивните дни ще започнат със слънчево и топло за сезона, но вретовито време. В последствие времето ще се промени и в земеделските райони на Южна България още в неделя се очакват валежи от дъжд. Температурите чувствително ще се понижат и ще бъдат около и под обичайните за сезона. Максималните ще бъдат доста по-ниски в сравнение с изминалата седмица – между 7°С и 11°С. Минималните в земеделските райони на Южна България се очаква да бъдат близки до критичните за цветните бутони и цветовете на овощните. Ще преобладава облачно време и ще превалява дъжд, с по-значителни количества в началото и в края на периода.

През седмицата по-ниските температурни постъпления ще задължат развитието на растенията. Вероятността на места минималните температури да са отрицателни и да доведат до повреди при цъфтящите дръвчета в района на Южна България е много малка. Почвените влагозапаси ще бъдат около % ППВ и ще са предпоставка за добро пролетно разнитие. С по-слаби темпове ще продължи вегетацията при овощните видове. Остават задължителни грижите за зеленчуковите разсади, предназначени за ранно и средно ранно производство.

http://plovdiv.meteo.bg; 032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment