САРА: За месо ли е месодайното говедовъдство и защо то ще се свива

Млечни животновъди, които не се справиха с изискванията към фермите, продължиха в направление за месо, констатира в доклад  Центърът за икономически анализи на селското стопанство
Телета на борсата в град Кловис, Ню Мексико

Телета на борсата в град Кловис, Ню Мексико

Защо месодайното говедовъдство у нас се разви така скоростно, без да имаме традиции в консумацията на това месо и защо се очаква броят на говедата по това направление да намалее с повече от 20 процента в следващите 5 години? Това е една от темите в доклада „Базови предвиждания за производство на месо в България в средносрочен план“ на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).

Месодайното говедовъдство е едно от най-маргинализираните направления в сектор „Месо”, като до не толкова далечното минало е липсвала чиста месодайна линия на производство на говеждо месо, посочват авторите на доклада доц. Божидар Иванов и д-р. Даниела Димитрова.

В България липсват традиции в отглеждането на месодайни породи говеда и по тази причина до приемането ни в ЕС в страната ни е имало едва 10-12 хил. животни (3-4% от общия брой крави) от това направление.

В световен мащаб потреблението на говеждото и телешко месо представлява около 1/2 от това на най-разпространеното месо – свинското, докато у нас то е едва на 20% от производството на свинско, посочват от САРА.

Причините за увеличаване на месодайните животни след 2007 г. са във финансовото подпомагане, от една страна. А от друга се дължат на повишените изискванията към производството на мляко, поради което много от неотговарящите на стандартите стопанствата са регистрирали животните като месодайни вместо да затворят фермите

Броят на кравите с месодайно направление през 2016 е 85,8 хил., а по първоначални оценки на МЗХГ, той ще се увеличи и през 2017 година, като може да надмине 90 хил.броя. По същество, под това направление и зад този брой животни към момента основно стоят животни от различни породи, които нямат стоково предназначение или млечни животни в стопанства, които не отговарят на изискванията за производство на мляко, обобщават икономистите. Въпреки растящия интерес към специализираните месодайни породи говеда, техният брой е изключително малък. Едва 7 132 броя месодайни говеда са под селекционен контрол през 2017 г. по данни на МЗХГ.

От САРА прогнозират, че заради изчерпването на възможностите за увеличаване на субсидирането и приемайки, че трансформационните процеси при млекодайното говедовъдство са напреднали, броят на кравите с месодайно направление няма да продължи да расте. „Напротив, в следващите години и заради несигурното бъдеще на подпомагането, и заради прекомерно раздутият брой на подпомагани животни по схемите за обвързано подпомагане на месодайно говедовъдство, което води до намаляване на единичните плащания, предвиждаме свиване на поголовието до средно 70 хил. животни в следващите 5 години.“

Общото количество продукцията от говеждо и телешко месо се очаква да намалее с близо 1,9 хил. тона до края на прогнозния период (2022 г.). Спадът ще е по-драстичен при произведеното телешко месо – с 28% до 6 хил. тона през 2022 г. Общото производство на говеждо месо ще се увеличава с бавни темпове до 2019 г., след което ще отбележи слабо намаление и в края на периода се очаква да бъде 9,56 хил. тона.

Количеството на продукцията, реализирана извън търговската мрежа (директно от стопанствата на потребителите) ще намалява, но нейният относителен дял в общото потребено количество ще се запази сравнително висок – 38%. Съгласно официалните данни едва 36% от общото промишлено производство на говеждо месо е класифицирано съгласно скалата на ЕС EUROP през 2016 г. Преобладаващ е делът на говедата слаб клас по конформация (73%) и по степен на залоеност (70%). Въпреки това цените на едро на тон кланично тегло в страната през повечето месеци на изминалата година повишаваха нивото на средните за ЕС, но ниският клас качество е негатив спрямо възможностите за износ, се посочва в доклада.

През следващите пет години се прогнозира цените на едро да се понижават постепенно поради очакванията за намаление на изкупните цени на животните. Цената на тон кланично тегло говеждо и телешко месо през 2018 г. ще се 4477 лв./тон, което очакваме да покачи цената на дребно до 12,5 лв/кг

Вътрешното потребление се очаква да намалее до 23,5 хил. тона през 2022 г. спрямо 27,2 хил. тона през 2016 г.

 

Leave a Comment